Stát letos vybral o osm miliard více na DPH

Praha - Od začátku roku do poloviny července vybral stát na dani z přidané hodnoty (DPH) celkem 122,7 miliardy korun, což je oproti minulému roku o zhruba osm miliard korun více. Stát také inkasoval více na dani z příjmu firem, jak vyplývá z aktuálních dat České daňové správy. Ovšem státní rozpočet nezíská celý výnos, DPH i daň z příjmu právnických osob je totiž sdílenou daní, a její poměrná část je tak i příjmem měst a krajů.

K 15. červenci vybral stát na dani z příjmu firem 79,6 miliardy korun, kdežto loni za stejné období to bylo 77,5 miliardy korun. Větší výnos ve srovnání s loňskem pak ze sdílených daní zaznamenaly finanční úřady u daně z příjmu fyzických osob podávajících daňové přiznání, celkem 3,6 miliardy korun. Výnos naopak poklesl u ostatních sdílených daní.

Krajům se podle aktuálně platného znění zákona o rozpočtovém určení daní rozděluje 8,92 procenta a obcím 21,4 procenta z celostátního hrubého výnosu sdílených daní. Těmi jsou daň z přidané hodnoty (DPH), daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků, daň z příjmů fyzických osob vybírané srážkou podle zvláštní sazby, daň z příjmů fyzických osob a daň z příjmů právnických osob. Daň z nemovitosti je pak ze 100 procent obecním příjmem.