„Superúřad“ pro sociální dávky bude k dispozici nejdřív za dva roky

Praha - V řádu let potrvá zavedení jediného „superúřadu“, který by vyplácel sociální dávky. Za zdržením totiž budou stát složité organizační úpravy, jak dnes uvedl nový ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Plány na jeho zřízení zařadil mezi úkoly svého ministerstva. Jasno zatím ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) nemá ani v tom, který úřad by agendu spojenou s vyplácením sociálních dávek převzal.

„Určitě to není záležitost, kterou by bylo možné zavést během roku nebo roku a půl,“ uvedl Drábek s tím, že se jej pokusí zavést co nejdříve. O tom, za jak dlouho se ministerstvu podaří dosáhnout cílového stavu, je podle šéfa resortu zatím předčasné hovořit.

Jestli agendu úřadů práce nakonec převezme Česká správa sociálního zabezpečení, nebo jestli dojde k organizačnímu sloučení těch složek úřadů práce, které dnes výplatu dávek zajišťují, nebo jestli vznikne nová instituce, se podle Drábka zatím nedá určit: „Hlavním kritériem bude efektivita a samozřejmě nároky na státní výdaje tak, aby to bylo co nejlevnější.“

Ideál superúřadu: jedna agenda, tři až čtyři typy sociálních dávek a jedno výplatní místo

Podle ministerstva by ideálním stavem byla jedna agenda, tři až čtyři typy sociálních dávek a jedno výplatní místo. Dnes existují na dvě desítky typů sociálních dávek, které vyplácejí a kontrolují tři úřady, což podle resortu zatěžuje příjemce dávek i stát.

Podle Drábkových slov by se jedna taková „superdávka“ zřejmě zaměřila na podporu sociálně slabých, druhá by se týkala věcí spojených se ztrátou zaměstnání a třetí by se zaměřila na pomoc zdravotně či mentálně postiženým. Dávka by se podle ministra vypočítávala na základě více kritérií. „Zohlední příjmové, majetkové záležitosti, případně tělesný nebo mentální handicap a sociální situaci žadatele,“ dodal ministr.

Úřad práce
Zdroj: ČT24
Vydáno pod