Zrušte známku Klasa, volají její autoři

Praha - Tvůrci loga národní značky kvality Klasa podle televize Nova žádají Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV), aby tuto ochrannou známku prohlásil za neplatnou. Tvrdí totiž, že ministerstvo zemědělství od nich nemělo souhlas propůjčovat logo potravinářům, kteří ho dávají na svoje výrobky. Autoři loga kvůli tomu podali žalobu na tři náhodně vybrané výrobce.

„V rejstříku ochranných známek jsou zapsány ochranné známky Klasa - jedna v barevném a jedna v černobílém provedení - a na obě tyto známky je podán návrh na neplatnost těchto známek,“ řekl Nově vedoucí kanceláře ÚPV Josef Dvornák.

Návrh podali šéfové reklamní agentury, která logo vytvořila. „Ve chvíli, kdy by úřad pravomocně rozhodl, že ochranná známka nebyla nikdy zapsána po právu, tak v podstatě padá jakýkoli argument pro to, aby mohli všichni užívat to logo,“ řekl právní zástupce tvůrců loga Klasa Petr Mikysek.

Logo, do jehož propagace stát investoval desítky milionů korun, by pak nejspíš muselo zmizet ze všech výrobků. Ministerstvo zemědělství ho propůjčilo více než 200 firem a podnikatelů, kteří by museli ve velkém zničit všechny obaly, na kterých logo je.

Advokát tvůrců loga podal žalobu na výrobce produktů z kozího mléka Vladimíra Maštalíře, na výrobce chleba a cukrovinek JVS Semilská pekárna a na výrobce trvanlivých tyčinek Havlík Opal. „Soud by měl vydat rozsudek, kterým by zakázal užívat to logo, a zároveň po každém z nich chceme náhradu bezdůvodného obohacení ve výši 50 tisíc korun,“ řekl Mikysek.

Nic jsme neporušili, tvrdí ministerstvo

„Ministerstvo zemědělství si je jisto tím, že veškerá jeho práva ke značce Klasa, k jejímu udělování jsou v pořádku,“ řekla mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková.

Klasa je udělována kvalitním českým potravinářským a zemědělským výrobkům od roku 2003. Značku spravuje od počátku roku 2004 Státní zemědělský intervenční fond. Podle průzkumů mají výrobky s označením Klasa až o třetinu vyšší odbyt.