Banky přispějí na účet za krizi, rozhodl maďarský parlament

Budapešť - Maďarský parlament dnes schválil soubor daňových změn, který navrhla nová vláda pravého středu. Součástí změn je i diskutovaná bankovní daň a také například snížení platu guvernéra maďarské centrální banky. Zdanění bankovního sektoru by letos mohlo do maďarského státního rozpočtu přinést asi 187 miliard forintů, tedy něco přes 16,5 miliardy korun.

Bankovní daň má platit pouze příští rok, finanční instituce ji ale budou muset začít platit už letos. Banky, pojišťovny a další finanční instituce ji budou muset zaplatit 30. září a znovu pak 10. prosince.

Maďarsko má snahu snížit letos rozpočtový deficit na 3,8 procenta hrubého domácího produktu a právě dodatečný příjem ze zdanění bank má Budapešti pomoci tento cíl splnit. Snížit deficit na 3,8 procenta HDP je jednou z podmínek, na jejichž základě si Maďarsko v roce 2008 zajistilo od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie finanční pomoc v objemu 20 miliard eur (asi 503 miliard korun).

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Parlament návrh daňových změn schválil zcela jednoznačně. Z těch, co hlasovali, jich pro návrh bylo 301, proti bylo 12 poslanců, jeden se zdržel. Návrh podpořili například radikální nacionalisté ze strany Jobbik, proti byla naopak ekologická a radikálně demokratická strana LMP. Opoziční socialisté nevolili.

Součástí opatření je i zavedení platového stropu pro zaměstnance ve veřejném sektoru a zavádí se i zákaz poskytovat půjčky v cizí měně. Právě rozšířené půjčky tohoto typu jsou jedním z důvodů nynějších problémů Maďarska. Maďaři si půjčovali v cizí měně hlavně kvůli tomu, že v Maďarsku byly stabilně vyšší úrokové sazby. Kvůli citelným výkyvům kurzu forintu se ale řada lidí dostala do potíží při splácení.