Galerie Butovice propadla nizozemské bance ING

Praha - Velké obchodní centrum Galerie Butovice v Praze propadlo nizozemské bance ING. Původní majitel nesplatil úvěr, banka chce dlouhodobě centrum oživit. V Česku jde zatím podle informací z trhu o první takový případ. Centrum v Butovicích spravoval australský správce penzijních fondů Babcock & Brown. Loni si spočítal, že nebude schopný splácet úvěr na koupi centra. „Nový majitel, který centrum přejal, což je nizozemská ING, v tuto chvíli připravuje investice, které centrum mají nějakým způsobem oživit,“ říká Milan Dočekal, marketingový manažer Galerie Butovice.

„Strategie předchozího majitele byla už dále se nezaměřovat na Evropu,“ řekl listu Rinus Vincenti z ING Real Estate Finance v Nizozemsku, které Butovice nyní patří. Australané koupili centrum v roce 2005 za 104 milionů eur, tedy asi dvě miliardy korun, od české ING. Zhruba 30 milionů eur předplatili z vlastních prostředků, dalších 74,9 milionu půjčila nizozemská ING Real Estate Finance.

ING v Butovicích uvázlo zhruba 20 milionů

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

První odloženou splátku naplánovanou na říjen 2009 z výnosu z nájmů už australský investor dohromady nedal. Investor neplnil ani další podmínky úvěru o přiměřeném zadlužení. Už v roce 2008 podle účetních záznamů klesla hodnota centra pod 50 milionů eur a pro fond bylo zřejmě výhodnější odejít. Pro financující ING to zřejmě znamená, že jí v Butovicích uvázlo minimálně 20 milionů eur, tedy půl miliardy korun. Banka to odmítla komentovat.

Pád Butovic urychlilo především dlouhodobě špatné postavení na trhu, které finanční krize jen zvýraznila. Centrum je sice dostupné autem, ale od frekventované stanice metra je to složitou cestou deset minut chůze. Butovice neměly ani dobrý mix nájemců, na který by zákazníky nalákaly. První patro je dnes poloprázdné, až na pár občerstvení. Právě přeměnou občerstvovací zóny chce nyní ING začít Butovice probouzet.

Boom nákupních center v ČR končí

V přepočtu na obyvatele je v Česku více nákupních center než ve většině Evropy. Boom center v tuzemsku je však zřejmě u konce. Stojí jich tu sice kolem tří set, jejich expanze se ale téměř zastavila. Loni bylo dokončeno jediné obchodní centrum v Ústí nad Labem. Nejpočetnější jsou v ČR menší obchodní centra s plochou 5 až 20 tisíc metrů čtverečních, kterých je zhruba 170.