Maďarsku hrozí kvůli sporům s EU a MMF snížení ratingu

Budapešť - Mezinárodní ratingová agentura Moody˙s dnes Maďarsku pohrozila snížením úvěrové známky o jeden bod z nynější úrovně Baa1. Rozpory mezi vládou na jedné straně a Mezinárodním měnovým fondem s Evropskou unií na straně druhé zvýšily fiskální rizika a nejistotu, vysvětlila Moody˙s svůj krok. Agentura zařadila maďarský rating do režimu sledování a nyní jej bude blíže zkoumat, aby zjistila, zda jej opravdu sníží. Zaměří se přitom na ochotu vlády formulovat soudržný reformní program, který by stabilizoval ekonomiku, a na dohodu s mezinárodními institucemi. Agentury se rovněž obávají, že politika vlády Viktora Orbána by mohla vést ke zpomalení poklesu státního dluhu.

„Moody˙s čeká, že maďarská vláda a EU s MMF dospějí k dohodě po obecních volbách (3. října), protože všechny strany si jsou vědomy negativních důsledků úplného ukončení programu,“ uvedla Moody˙s. Zástupci MMF a EU o víkendu předčasně ukončili prověrku plnění podmínek maďarského úvěrového programu, jejíž dokončení je pro Budapešť podmínkou uvolnění zbylých peněz z balíku v celkové sumě 25 miliard dolarů (493 miliard korun). Věřitelé požadují další úsporné škrty v rozpočtu, které vláda Viktora Orbána odmítá, a nelíbí se jim ani zavedení bankovní daně. Maďarsko však úvěry akutně nepotřebuje, a vláda tak může před volbami manévrovat.

Analytici nepovažují krok Moody˙s za odůvodněný fundamentálními ekonomickými faktory, protože na směřování Maďarska k rozpočtové konsolidaci a poklesu dluhu nová vláda až na prostředky a rétoriku nic nemění. Někteří naznačují, že Budapešť je trestána hlavně za svá „tržně nekorektní“ vyjádření. „Maďarské fundamentální faktory samy o sobě snížení ratingu neodůvodňují, pokud si však vláda neuvědomí, že na komunikaci záleží, pak bude mít vážný problém,“ řekl Lars Christensen z Danske Bank.

O zhoršení maďarského ratingu uvažuje i agentura S&P. Výhled změnila ze stabilního na negativní, čímž signalizovala, že bude připravena jej zhoršit. S&P hodnotí Maďarko známkou o dva stupně nižší než Moody's. S&P se obává, že politika vlády pravicové strany Fidesz nebude stačit na snižování státního dluhu z úrovně asi 80 procent HDP. Některé vládní kroky by podle agentury mohly mít negativní dopad na střednědobý ekonomický výhled.