Společnost ArcelorMittal podala kvůli zneužití jmen akcionářů trestní oznámení

Ostrava - Společnost ArcelorMittal Ostrava podala trestní oznámení kvůli zneužití seznamu jejích akcionářů. Došlo k němu v souvislosti s výplatou peněz za akcie huti při takzvaném vytěsnění. Ostravské sdružení Centrum Consultant Finance v minulých dnech rozeslalo v dopisech drobným akcionářům podezřelou nabídku. Zatím není jasné, jak se k seznamu s tisícovkami jmen a adres toto sdružení dostalo. K dispozici ho měla mít od Střediska cenných papírů pouze Československá obchodní banka (ČSOB), která bude peníze za akcie drobným akcionářům vyplácet.

„Trestní oznámení jsme podali ve čtvrtek na krajském ředitelství policie v Ostravě. Bylo podáno kvůli neoprávněnému nakládání s osobními údaji a databází akcionářů, protože soupis akcionářů je k dispozici jenom v naší společnosti nebo na Středisku cenných papírů. Je to jasné zneužití databáze třetí osobou,“ řekla dnes mluvčí firmy Věra Breiová. Podle ArcelorMittal je nabídka sdružení podobná těm, které se objevily v 90. letech v kuponové privatizaci. „Máme obavy z toho, že po postoupení akcií nedojde k protiplnění,“ upozornila Breiová. Lidé by tak mohli přijít o statisícové až milionové částky, které mají za akcie dostat.

Centrum Consultant Finance v dopise drobným akcionářům nabídlo, že když postoupí práva na akcie na jejich sdružení, mohou v budoucnu dosáhnout většího zisku. A to v případě, že se podaří za akcie vysoudit vyšší protiplnění, než jsou v současné době schválené 4 000 korun za akcii. Tuto částku pro akcionáře v červnu schválila valná hromada firmy. Podle zástupce minoritních akcionářů Jiřího Psoty by lidé, kteří na nabídku sdružení kývnou, mohli přijít nejen o vlastnické právo na akcie, ale i o peníze. Ve hře je téměř 1,8 miliardy korun, které má majoritní vlastník huti ArcelorMittal Holdings AG malým akcionářům vyplatit.

Psota již podal podnět České národní bance, aby věc prošetřila. „Pokud lidé protiplnění 4 000 korun za akcii převedou na toto sdružení, už by v budoucnu nemuseli dostat žádné peníze. Firma jimi může disponovat několik let, než se věc právně vyřeší. Pak může sdružení zaniknout,“ poukázal. Podle informací ČTK už někteří lidé práva na akcie na sdružení převedli. Jednalo se i o stovky akcií. Od záležitosti se již ve středu distancoval ArcelorMittal. „Dopis s námi nemá nic společného, ani s legálním postupem výkupu akcií od minoritních akcionářů. Je to velmi nebezpečné, někomu to může způsobit finanční újmu, pokud bude na takový dopis reagovat,“ uvedla Breiová.

Dle ní se akcionářům při řádném výkupu akcií ozve ČSOB. Psotu v dopise od sdružení Centrum Consultant Finance zaráží, že v něm není uvedeno jméno osoby, která jedná za sdružení, a dopis není ani nikým podepsán. Poukazuje, že byli osloveni jen nejmenší akcionáři a pouhých 24 hodin před vypršením lhůty, což jim neumožňuje se s nikým poradit. Podezřelá je i skutečnost, že se jedná o neziskovou organizaci, která je registrována u ministerstva vnitra. Přitom poskytuje finanční poradenství. ČTK se dnes nepodařilo na telefonních číslech sdružení znovu nikoho kontaktovat.

Jedno číslo bylo opět neustále obsazené a druhé hlásilo, že všechny operátorky jsou momentálně zaneprázdněné. Jeden z akcionářů z Ostravy podle Psoty adresu sídla sdružení, která je uvedena v dopise, navštívil. Našel tam však pouze lístek, že sídlo sdružení bylo k 1. červenci přestěhováno. Ani na nové adrese sdružení nenašel a podle lidí sídlících na této adrese nikdo o sdružení nic neví," dodal Psota. Největší tuzemská huť má podle představenstva přes 14 000 minoritních akcionářů. Majoritní vlastník ostravské huti ArcelorMittal Holdings AG jim vyplatí za akcie celkem 1,769 miliardy korun.

Peníze mají dostat do 90 dnů od doby, kdy bude převod vlastnických práv akcií na majoritního vlastníka zapsán v obchodním rejstříku. Akcie mají být převedeny na majoritního vlastníka dnes. Výplata peněz proto podle Breiové začne příští týden. Mimořádná valná hromada ArcelorMittal Ostrava schválila vytěsnění drobných akcionářů a vykoupení jejich akcií za 4 000 korun za kus na začátku června. Někteří akcionáři s cenou, kterou mají za své cenné papíry dostat, nesouhlasí. Podali proto žalobu ke Krajskému soudu v Ostravě, ve které požadují dorovnání ceny nejméně na 7 000 korun.

Česká národní banka
Zdroj: ČT24
Vydáno pod