Dell zaplatí 100 milionů dolarů, manipuloval s účetnictvím

Washington - Americký výrobce počítačů Dell se dohodl, že zaplatí 100 milionů dolarů (zhruba dvě miliardy korun) za urovnání obvinění, podle kterého podvodně manipuloval se svým účetnictvím. Firma tak chtěla zajistit, aby hospodářské výsledky splňovaly očekávání analytiků. V rámci dohody s Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) navíc zaplatí současný generální ředitel společnosti Michael Dell a jeho předchůdce Kevin Rollins po čtyřech milionech dolarů. Bývalý finanční ředitel podniku James Schneider zaplatí tři miliony dolarů.

Manipulace s účetnictvím podle komise souvisela s velkými částkami, které Dell dostával od výrobce čipů Intel za to, že nepoužíval procesory konkurenta Advanced Micro Devices. Bez těchto plateb by zisk Dellu zaostal za očekáváním analytiků ve všech čtvrtletích od roku 2002 do roku 2006.

Firma o těchto platbách mlčela a nárůst ziskových marží zdůvodňovala snižováním nákladů. „Dell po delší dobu manipuloval se svým účetnictvím, aby vykázal takové finanční výsledky, kterých si firma přála dosáhnout, ale nemohla,“ uvedla komise. „Dell byl v tomto období schopen plnit prognózy analytiků z Wall Street pouze porušováním pravidel,“ dodala. Firma Dell toto obvinění nepotvrdila, ale ani nevyvrátila.