Benzin a nafta jedou na vlně zlevňování

Praha – Stejně jako už od začátku července i v posledním týdnu pohonné hmoty zlevňovaly. Mírně podražil pouze plyn LPG. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 32,46 koruny za litr a byl tak o 13 haléřů levnější než v uplynulém týdnu. Motorová nafta zlevnila také o 13 haléřů na průměrných 31,42 koruny za litr. Cena bezolovnatého benzinu Special 91 s přísadou klesla o devět haléřů na 32,05 koruny za litr. Litr plynu LPG podražil zhruba o tři haléře na 14,54 koruny.

Pohonné hmoty přes léto většinou zdražují vinou vyšší poptávky cestování chtivých turistů. Letos je trend na českém trhu opačný. Podle analytika Jana Šimka ze společnosti Broker Consulting souvisí zlevňování pohonných hmot s posilováním koruny vůči euru a dolaru. Ceny by nemělo obrátit k růstu ani počínající zdražování ropy. „Náš výhled do konce července zůstává nezměněn, očekáváme stagnaci cen benzinu a nafty nebo jejich mírné zlevňování,“ uvedl.

I když benzin a nafta pomalu zlevňují, stále musí řidiči sahat při jejich nákupu hlouběji do peněženky než před rokem. Loni touto dobou byly ceny pod hranicí třiceti korun. Natural 95 stál 28,85 koruny za litr a litr nafty 26,95 koruny.