Stát letos zadal o polovinu méně staveb, nejhůře si vedla infrastruktura

Praha - O 43,6 procenta se v prvním pololetí 2010 meziročně snížila celková hodnota veřejných stavebních zakázek, činila tak na 50,2 miliardy korun. Nejvyšší propad přitom vykázaly dopravní stavby, jejichž hodnota se propadla o 74,7 procenta na 10,8 miliardy korun. Údaje vyplývají z nejnovější analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS Praha.

Podle ÚRS Praha jde o nepříznivou zprávu pro vývoj celého stavebnictví v následujících letech: „Prohlubující se pokles v zadávaných zakázkách a postupně ubývající zásoba práce začne od roku 2011 výrazně snižovat rozsah trhu veřejných stavebních prací s negativními dopady do ekonomiky a zaměstnanosti odvětví stavebnictví.“ 

inženýrská a poradenská společnost ÚRS Praha

„Data o zadaných veřejných zakázkách za 1. pololetí 2010 potvrzují pokračující trend výrazného snižování nové poptávky veřejného sektoru po stavebních pracích.“

Za prvních šest měsíců se počet veřejných stavebních zakázek meziročně snížil o 16,5 procenta, úřady vyhlásily 1485 tendrů. Nejvíce jejich počet klesl opět v dopravním stavitelství, v němž jich bylo o 26,7 procenta méně. Naopak ve výstavbě bytů se počet zakázek zvýšil o 15,6 procenta.

Města a obce stavěly více než vládní sektor

Na celkové hodnotě zadaných zakázek činil v prvním pololetí podíl měst a obcí 55,6 procenta. Výrazně tak převýšil podíl vládního sektoru, který byl v minulých letech podle ÚRS Praha vždy převažující. Z územního hlediska pocházel největší objem zakázek z Jihomoravského kraje, který se na celorepublikovém čísle podílel téměř z 21 procent. Úřady a další instituce od ledna do června vyhlásily na jihu Moravy stavební tendry za 10,5 miliardy korun.

Veřejné stavební zakázky získalo za prvních šest měsíců letošního roku 603 firem jako samostatné subjekty a 132 sdružení. Největší objem zakázek vyhrála společnost OHL ŽS, na kterou připadly zakázky v hodnotě 3,7 miliardy korun samostatně a podíl ze zakázek v hodnotě 1,7 miliardy, které vyhrála ve sdružení s dalšími firmami.

Nové byty
Zdroj: ČT24
Vydáno pod