Vedra snížila nabídku brigád i chuť pracovat

Praha - Tropické červencové teploty měly svůj podíl také na propadu nabídky brigád a poklesu zájmu o místo ze strany uchazečů o práci. Horké dny ale na druhou stranu nesnížily zájem zaměstnavatelů o nové pracovní síly na dlouhodobější poměr, jak uvádí pracovními servery. Na portálech LMC Jobs.cz a Prace.cz bylo začátkem července o 38 procent méně brigádnických pozic než před měsícem. Situace kopíruje trend minulého roku, kdy taktéž v červenci výrazně poklesla nabídka brigád.

Podle analytika společnosti LMC Jiřího Kocourka je počasí jedním z faktorů, který přispěl k propadu nabídky brigádnických pozic na začátku léta. Například v zemědělské výrobě je vlivem sucha menší úroda a podniky tedy nezaměstnají tolik sezonních pracovníků.

Navíc má tropické počasí velký vliv na psychiku lidí, kteří hledají nové zaměstnání, upozornil ředitel portálu Agenka.cz Petr Král. Je podle něj velmi obtížné odolat pokušení strávit den u vody místo hledáním práce. Lidé tak prý často hledání odkládají „na později“. Podle něj se dá říci, že když v létě začne pršet, poptávka po práci se oživí.

„Vliv tropického počasí můžeme možná přičíst k nižšímu meziročnímu počtu nových registrovaných uchazečů, který klesl v prvních dvou červencových dekádách o 12 procent,“ míní Pavel Pola, technický ředitel společnosti Et netera, která spravuje portál Spravnykrok.cz. Nicméně zřejmě v důsledku klimatizovaných kanceláří jim vzrostl počet registrovaných zaměstnavatelů meziročně o 62 procent. Na návštěvnosti serverů se podle něj tropické počasí neprojevilo, i přes velká vedra měl portál meziročně o 16 procent více unikátních návštěvníků.

V současnosti firmy hledají zaměstnance mnohem více a usilovněji než před rokem. Poptávka ze strany zaměstnavatelů se zvyšuje již od počátku roku. Podle Kocourka je patrné postupné oživení ekonomiky, a tím i pozvolné obnovení náborové aktivity.