Diamantový byznys v Česku kvete, i ten nelegální

Praha - Celní správa ve spolupráci s ministerstvem financí připravuje novelu zákona o diamantech a vzácných kovech. Diamantovému byznysu se totiž v Česku daří – a s tím se množí i případy podvodníků. Novela by měla umožnit snadněji nelegální diamanty zabavit. Zatím tak mohou celníci učinit pouze v celním prostoru. S diamanty se ale čile obchoduje třeba i na internetu.

Každý diamant musí jeho majitel povinně zaregistrovat. Mnozí na to ale zapomenou, nebo se procesu snaží úmyslně vyhnout. Podle Petry Najmanové z generálního ředitelství Celní správy ČR evidují celníci řady případů, kdy se do Česka dostávají surové diamanty nelegálně.

Nedávno celníci zabavili na letišti diamant skupině Čechů, která si ho přivezla z Pobřeží slonoviny - v kapse a bez potřebné certifikace. S největší pravděpodobností pochází z povstaleckého dolu. Celníci tak zřejmě poprvé zabavili tzv. krvavý diamant. Majitelé o něj neusilují, před zabavením se ale bránili, že je to dědictví.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Celníci by mohli nelegální diamanty zabavit kdekoliv

Ministerstvo financí teď připravuje změnu, která umožní celníkům odebrat fyzickým osobám diamant bez jasného původu v podstatě kdekoliv a ne pouze v celním prostoru, jak tomu bylo doposud. Kvůli kontrolám a přísnějším zákonům směřují podvodníci stále častěji do sítí internetu. Mluvčí Celní správy potvrdil, že v této oblasti se zvyšuje počet obchodů se surovými diamanty či diamantovými šperky.

Touha po diamantu přinutí ročně desítky Čechů zaplatit předem dobrovolně stovky dolarů. Poštou jim pak přijde pouze falešný certifikát a překvapení v podobě drceného skla. Najmanová doporučuje, aby se každý zájemce o diamant na celníky obrátil ještě dříve, než cokoliv zaplatí.

Daří se ale i legálním obchodům. Potvrzuje to majitel firmy, která jako jediná začala obchodovat na proslulé diamantové burze v belgických Antverpách. „Spojujete něco krásného a zároveň investičně správného… Diamanty i šperkařský průmysl funguje jak v dobách prosperity, tak i v dobách krizí,“ myslí si předseda představenstva společnosti Diamonds International Corporation Přemysl Synek.

Klenotníci a průmysl v Česku za rok spotřebují deset kilo diamantů, to je ale jen celosvětový zlomek. Obchody s tímto kamenem překročí ve světě ročně padesát miliard dolarů, to je téměř bilion českých korun.

Diamantový náhrdelník s tahitskou perlou
Zdroj: ČT24