Čeští včelaři nevymřou, snad i díky evropským penězům

Praha - Čeští včelaři se můžou těšit na bruselské miliony. Z Evropské unie dostanou v příštích třech letech téměř sto milionů korun. Česká republika má schválenou novou podporu včelařství jako jedna z prvních evropských zemí. Evropská unie podpoří začínající včelaře nebo se za skoro čtyři miliony eur  nakoupí nové přístroje. Celková dotace bude skoro osm milionů eur, další peníze totiž přidá Česko.

Tereza M. Dvořáčková, mluvčí ministerstva zemědělství

„Včelaři by určitě využili i vyšší částky, protože v současné době čerpají dotace na sto procent a u některých opatření už bylo třeba přistoupit ke krácení. Dobrou zprávou ale je, že objem peněz určený pro včelařské programy se rok od roku zvyšuje.“

Počet včelařů za posledních dvacet let klesl skoro o polovinu na 48 tisíc, ale díky evropským dotacím zájem o včelařství opět roste. „V poslední době se nám do včelařské rodiny začíná hlásit mnoho včelařů v produktivním věku, protože včelař, který začne včelařit až v důchodu, už do tohoto oboru mnoho neinvestuje,“ říká tajemník Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka.

Čeští včelaři (zdroj: ČT24)

Pokud by chtěl člověk do včelařství investovat, musí si připravit zhruba padesát tisíc korun. „Pokud by někdo chtěl dělat včelařství komerčně, musel by mít stovky včelstev. Musel by mít k tomu ještě přidruženou nějakou jinou výrobu, protože jen čisté včelařství by ho velmi těžko uživilo,“ vysvětluje Peroutka. Navíc největším problémem, se kterým včelaří zápasí, jsou nemoci včel a zastaralé technické vybavení úlů.