BP platí za ropnou skvrnu, hlásí rekordní ztrátu

Londýn – Havárie ropné plošiny Deepwater Horizont, která přerostla v rozsáhlou ekologickou katastrofu, přišla společnost BP draho. Nadnárodní těžební koncern se propadl do rekordní ztráty přes 23 miliard dolarů. Ropná skvrna v Mexickém zálivu bude stát místo dosavadního šéfa BP Tonyho Haywarda, který firmu opustí k 1. říjnu. Vystřídá ho jeho kolega Robert Dudley z americké divize firmy.

Hrubá ztráta se po zohlednění jednorázových položek ve čtvrtletí vyšplhala na 23,3 miliardy dolarů, zatímco před rokem podnik vytvořil hrubý zisk 5,2 miliardy dolarů. BP také uvedla, že převede 32,2 miliardy dolarů do rezerv na krytí škod a výplatu nároků po havárii, což je víc, než se čekalo.

Čistá ztráta činila 17,2 miliardy dolarů, zatímco před rokem měla firma čistý zisk 4,4 miliardy dolarů. V následujícím roce a půl má BP v plánu prodat majetek až za 30 miliard dolarů, aby měla předpokládané nároky z čeho hradit.

Howard Wheeldon, analytik BGC Partners:

„Jsou to nejhorší výsledky, jaké kdy jakákoliv britská firma oznámila. A není divu. Když uteče 32 miliard z účtu v jednom čtvrtletí, je to opravdu znát.“

Ropná plošina Deepwater Horizon explodovala 20. dubna a dva dny poté se potopila. Ropa, která začala unikat z poškozeného vrtu Macondo, znamená největší ekologickou katastrofu v dějinách USA. Firma už v souvislosti s likvidací škod vynaložila kolem čtyř miliard dolarů, zatím ale není jasné, jaký bude celkový účet. Hovoří se až o částce 60 miliard dolarů.

Tony Hayward je od chvíle exploze na plošině, při níž zahynulo 11 dělníků, pod neustálou kritikou. Vyčítá se mu nejen pomalý postup likvidace havárie, ale i jeho výroky. Američany asi nejvíc rozčílil, když během bojů s obrovským únikem prohlásil, že chce zpět starý život. „Nikdo nechce víc než já, aby tato věc byla za námi. Chci zpátky svůj život,“ prohlásil na počátku června.

Nepopulární teď ale není jen Hayward, ale celá BP. Aktivisté Greenpeace dnes v Londýně vyřadili z provozu údajně až padesátku čerpacích stanic BP. Cílem organizace bylo přinutit Dudleyho, aby změnil dosavadní linii. Haywardovo vedení bylo totiž podle ní posedlé vysoce rizikovou a k životnímu prostředí bezohlednou těžbou.