U zrodu Becherovky byl recept na elixír života

Karlovy Vary/Praha - Karlovarská anglická hořká nebo třeba žaludeční hořká - tak se v úplných počátcích říkalo léku, ze kterého se časem stal slavný bylinný likér Becherovka. U jeho zrodu stál karlovarský lékárník a obchodník Josef Vitus Becher. Na počátku 19. století se seznámil s osobním lékařem říšského hraběte Maxmiliána Petenberga von Mietingena, který mu při odjezdu z Karlových Varů prozradil recept na údajný elixír života. Jeho úpravami vznikla slavná a dodnes pečlivě tajená receptura na slavný likér a jeden z vývozních artiklů lázeňského města.

Výrobě alkoholu se obchodník s koloniálním zbožím věnoval od svých 25 let, kdy si ve Varech pronajal vinopalnu a začal experimentovat s likéry. V létě 1805 se v jeho domě ubytoval hrabě Petenberg se svým osobním lékařem Christianem Frobrigem. S tím se Becher spřátelil a spolupracoval na experimentech, při kterých míchal bylinky, koření a alkohol. Doktor mu na rozloučenou zanechal jako poděkování lístek se zázračnou recepturou na žaludeční lék. Tu Becher dva roky piloval a v roce 1807 ji v lázeňském městě, kde se v té době léčily zejména neduhy zažívacího traktu, začal prodávat.

Tajemství svěřil svému synovi Johannovi, který firmu v roce 1838 převzal. Johann (Jan) Nepomuk Becher, jehož podpis je dnes na každé lahvi Becherovky, postavil novou továrnu na Steinberkách, kde je nyní firemní muzeum, a začal likér stáčet do typických plochých lahví, od roku 1907 odlévaných ze zeleného skla.

Becherův likér se zpočátku prodával jako lék, avšak po vystavění továrny v roce 1867 ho lidé kupovali již jako dostupný alkoholický nápoj. Tajemství složení a způsob výroby znají pouze dva lidé - firemní ředitel výroby a hlavní technolog, jak potvrdila průvodkyně v místním muzeu Miroslava Zouharová. Celý proces zrodu Becherovky přitom začíná mícháním více než 20 druhů bylinek.

Rozhovor s Miroslavou Zouharovou (zdroj: ČT24)

Likérka je dnes součástí francouzského nápojového gigantu Pernod Richard. Ten v tomto finančním roce očekává mírný nárůst zisku. Pernod Ricard, jenž vlastní mimo jiné whisky Chivas Regal a koňak Martell, je druhým největším výrobcem alkoholických nápojů na světě. Na světovém trhu má zhruba pětinový podíl.

Druhá největší továrna svého druhu v ČR letos po téměř 150 letech opustila tradiční výrobní prostory v centru Karlových Varů. Investovala do nového závodu v okrajové čtvrti Bohatice. Historické domy svého bývalého provozu prodala už v loňském roce soukromé firmě. Podmínkou ale bylo zachování muzea.