Klaus jmenoval Ivu Ritschelovou předsedkyní ČSÚ

Praha - Prezident Václav Klaus dnes jmenoval rektorku ústecké Univerzity J. E. Purkyně Ivu Ritschelovou do funkce předsedkyně Českého statistického úřadu. Do čela úřadu ji navrhl minulý kabinet premiéra Jana Fischera, který dříve, než se ujal vedení úřadnické vlády, sám post šéfa ČSÚ zastával.

Při jmenování Ritschelová uvedla, že chce při řízení ČSÚ především navázat na Fischerovo působení. ČSÚ se podle ní pod jeho vedením stalo „solidní, důvěryhodnou institucí“. Usilovat prý bude také o „statistickou osvětu“, která by vyústila v lepší spolupráci mezi ČSÚ, politiky a odbornou veřejností. „Statistické podklady, ať budou sebekvalitnější, nikdy nenahradí správné a uvážlivé rozhodnutí politiků,“ řekla. Na Hradě neuvedla, jaké plány má ohledně vedení ústecké univerzity, kterou jako rektorka doposud řídí.

Podle internetových stránek ústecké univerzity se šestačtyřicetiletá Ritschelová ve své vědecké práci zabývá makroekonomickými aspekty tvorby a ochrany životního prostředí, environmentální ekonomií, politikou životního prostředí či financováním ochrany životního prostředí.

Absolvovala řadu odborných a studijních stáží na zahraničních odborných pracovištích, účastnila se mise OSN do Kosova, Arménie, Gruzie, Ázerbájdžánu a Kyrgyzstánu. Je členkou několika vědeckých a redakčních rad. Před třemi lety média spekulovala, že by mohla nahradit ve funkci ministryni školství Danu Kuchtovou.

Český statistický úřad
Zdroj: ČT24