Na evropské dotace padá stín vyšetřování

České Budějovice – Kriminalisté od března vyšetřují dva představitele Úřadu regionální rady operačního programu Jihozápad. Podezření ze zmanipulovaného rozdělování evropských dotací vrhlo stín na všechny schválené projekty páté výzvy. Smlouvy skončily bez podpisu. S výjimkou několika projektů stále není jasné, které bude možné uskutečnit. Nové posouzení by mělo skončit až v září.

Například pro milevský klášter jsou evropské dotace jednou z mála možností, jak v nekonečné opravě pokročit. Po dvaceti letech, kdy ho opět spravují premonstráti je vidět obrovská změna. Větší část areálu ale chátrá. „Do druhého nádvoří bychom rádi soustředili městské muzeum a klášterní pivovar. Ovšem to všechno bude záležet na prostředcích,“ přiznal superior milevského kláštera Norbert Fr. Vehovský. Díky páté výzvě regionální operačního programu by mohla být dokončena oprava této barokní budovy. Podezření z neobjektivního rozdělování dotací ji ale zastavilo na půl cesty.

Radost vystřídalo zklamání

Reportáž Kristýny Vrkočové (zdroj: ČT24)

V páté výzvě se o dotaci ucházelo celkem 670 žadatelů. Radost těch, kteří na podzim loňského roku uspěli, ale za pár měsíců vystřídalo zklamání a platební neschopnost. Vyjednané úvěry, zadané zakázky i zahájené stavby, to vše se zkomplikovalo kvůli nepodepsání dotačních smluv. Cesta peněž se tedy uzavřela. Proto se například Biskupství českobudějovické rozhodlo bránit žalobou.

Projektů, které zastavilo podezření, že jejich výběr byl zmanipulovaný, je celkem 177. Jen málokdo se do jejich realizace pustil s rizikem, že podíl z evropských fondů bude muset zaplatit sám. „Já jsem optimista, myslím si, že ty body, které jsme získali, jsme získali oprávněně,“ komentuje celou situaci starosta Třeboně Jan Váňa (ODS).

Je zřejmé, že většina úspěšných projektů páté výzvy začne s velkým zpožděním. Jasno má zatím jen několik z nich. Výbor Regionální rady na svém mimořádném zasedání 23. července opět, a tedy i definitivně schválil například Jihočeský program modernizace silnic II. a III. třídy či severozápadní obchvat Klatov.

Vydáno pod