O příspěvcích na likvidaci povodní rozhodne vláda až za týden

Praha – Na návrhy na odstranění škod a obnovu oblastí, které letos v květnu a červnu zničily povodně, se na dnešním jednání vlády nedostalo. Kabinet jejich projednání odložil na příští týden. Rozhodovat bude o rozdělení celkem 3,32 miliardy korun. Záplavy zasáhly Zlínský, Olomoucký, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. Právě na severu Moravy se celkové škody vyšplhaly až na 2,5 miliardy korun. Podle hejtmana Jaroslava Palase by do povodněmi nejvíce postiženého regionu mohla vláda poslat asi miliardu a půl korun. Celková škoda pouze na majetku kraje z letošních povodní činí 273 milionů. Polovinu částky si kraj může nárokovat od státu, zbytek zřejmě uhradí z rozpočtu či pojištění.

Právě pojistné smlouvy jsou jedním z pilířů, na kterých kraj v případě rozsáhlých škod spoléhá. Samotného hejtmana však v nejbližších dnech čeká nesnadné jednání o budoucím pojištění kraje. Podle informací krajského notáře totiž konkrétní pojišťovny mohou v pondělí kraji vypovědět smlouvy a nastolit přísnější podmínky pro další dohody. „Myslím, že to není v pořádku, když došlo k velkým škodám a pojišťovny na to reagují takto. Já to pokládám za neetický postup,“ řekl hejtman.

Povodňové vlny napáchaly v severovýchodní části našeho území také škodu na majetku státu, zhruba 1,3 miliardy. Zbytek (asi 1 miliardu) tvoří celkovou sumu za zničený majetek občanů. Nový koaliční kabinet přitom už na svém prvním zasedání rozhodl, že česká vláda požádá o dotaci na likvidaci škod i unii. Z fondu solidarity by mohla získat až 131 milionů korun. Jestli peníze Česko dostane, bude záviset na rozhodnutí Evropské komise. „V prvé řadě na tom, aby Evropská komise uznala žádost Slovenské republiky a Polska. Na základě ustanovení klauzule o sousední zemi můžeme tento nárok uplatňovat,“ řekl premiér.

Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas:

„Já to pokládám dokonce svým způsobem za neetický postup a předpokládám, že jako kraj se obrátíme na Českou národní banku, aby prověřila postup pojišťoven.“

Tři miliardy získá stát prodejem dluhopisů Evropské investiční bance a 320 milionů korun, které stát nevyužil při odstraňování následků záplav z roku 2009, získá od ministerstva pro místní rozvoj. Vláda o jejich přesunu rozhodla 14. června. Vláda se bude také zabývat návrhem ministerstva průmyslu a obchodu, který má pomoci podnikatelům zasaženým velkou vodou. Nový program jim nabídne zvýhodněné záruky za úvěry - čerpat by je mohli až do 80 procent jistiny úvěru. Na posílení programu půjde ze státní kasy 50 milionů korun.