Nejlépe placený ředitel - Larry Ellison z Oracle

New York - Nejlépe placeným šéfem veřejně obchodované společnosti byl v uplynulé dekádě Larry Ellison. Zakladatel a výkonný ředitel softwarové firmy Oracle si v tomto období vydělal téměř 35 miliard korun. Seznam 25 nejlépe vydělávajících šéfů firem sestavil americký list Wall Street Journal na základě platů, bonusů, manažerských výhod a zisků z prodeje firemních akcií.

Za Ellisonem, který stojí v čelé své společnosti už déle než třicet let, skončil Barry Diller. Šéf internetové firmy IAC/Interactive si v letech 2000 až 2009 přišel na 22 miliard korun. O zhruba šest miliard méně si pak vydělal ředitel petrochemické společnosti Occidental Petroleum Ray Irani.

Na slavného Steva Jobse z Applu zbylo až čtvrté místo. I když jeho roční plat činí sice jen jeden dolar, na čtvrtou pozici jej vynesl zisk z akcií Applu. Ty mu vydělaly 647 milionů dolarů.

Nejlépe placení šéfové (zdroj: ČT24)


Z 25 nejvíce vydělávajících manažerů dosáhli jen někteří na vysoké výdělky i pro akcionáře svých firem. Nejlépe se v této oblasti dařilo Jobsovi. Hodnota akcií Applu se za deset let zvýšila dvanáckrát. Naopak zoufat si mohou akiconáři Dellu, cenné papíry počítačové firmy totiž klesly o 66 procent. Sám Michael Dell ale skončil v žebříčku amerického listu dvanáctý s výdělkem téměř devět miliard korun.

Akcinonářům se nelíbí vysoké platy šéfů

Proti vysokým platům manažerů se ale často bouří i akcionáři firem, kterým se daří dobře. Například hodnota akcií Occidental Petroleum za uplynulých deset let vzrostla sedminásobně, investoři ale přesto v květnu byli proti platovým podmínkám, jež firma navrhla pro šéfa. Irani podle nich vydělává třikrát více než šéfové ostatních firem z oboru.

  • Steve Jobs představuje iPad zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1390/138925.jpg
  • Nejlépe placení šéfové veřejně obchodovaných společností autor: WSJ, zdroj: WSJ http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1829/182875.gif