Spotřeba nafty stále roste, prodejci ale nejásají

Praha – Motoristé v České republice od začátku loňského roku do konce letošního května spotřebovali téměř dvakrát více nafty proti benzinu. Vyplývá to ze statistik Generálního ředitelství cel, o kterých dnes informoval předseda představenstva Společenství čerpacích stanic ČR Ivan Ondráček. Nafta se na celkové spotřebě pohonných hmot podílela 65 procenty a benzin 35 procenty. Před čtyřmi lety byl přitom podíl prodejů nafty a benzinu vyrovnaný.

Za stoupající oblibou nafty může stát rostoucí zájem o auta s naftovým motorem. Podíl prodávaných nových osobních aut s dieselovým motorem se letos zvýšil na téměř čtyřicet procent proti loňským 25 procentům. Vzrůstající obliba vozů se vznětovým motorem podle odborníků souvisí s jejich nižší spotřebou i levnější naftou u tuzemských čerpacích stanic.

Za poklesem prodeje stojí zvýšení spotřební daně

V letošním roce nicméně podle Indráčka čerpací stanice trápí pokles prodejů pohonných hmot, což se týká především nafty. „Pokles však už zřejmě není motivován recesí, ale tím, že kvůli zvýšené spotřební dani přestali na území ČR tankovat tranzitní zákazníci. Částečně se omezil tankturismus v příhraničí a část české autodopravy naopak tankuje při svých cestách v zahraničí, kde jsou pro ně ceny výhodnější,“ uvedl Indráček.

Vyšší spotřební daň pro pohonné hmoty platí od začátku letošního roku. „Pokud by bývala zůstala výše spotřební daně na úrovni loňského roku, zřejmě bychom nyní reportovali zvyšování prodejů a pravděpodobně i vyšší výnos spotřební daně,“ míní Indráček. Podle Generálního ředitelství cel bylo na spotřební dani u nafty v roce 2009 předepsáno téměř padesát miliard korun, za prvních pět měsíců letošního roku to bylo 18,5 miliardy. U benzinu byla za tato období předepsána spotřební daň dohromady necelých 44 miliard korun.