Bioprodukty zatím moc netáhnou

Praha – Do biozemědělství putuje v Česku rok od roku víc peněz. Loni byla ekofarmářům vyplacena skoro miliarda korun, o čtyřicet procent víc než v roce 2008. Lidé ale kvůli krizi šetří, takže jejich zájem o bioprodukty klesá. Odrazují je hlavně dvě věci – vyšší cena a nedůvěra ke značce bio. Podle zemědělců jsou ale obavy zbytečné. Podle bioproducentů chtějí Češi hlavně české biopotraviny, což je problém. Například stoprocentní český biojogurt zákazník jen tak nesežene.

„Horší je to s dalšími biokomponenty, to znamená s bioovocem, případně biobíkovinou. Tam se spoléháme opravdu na zahraniční dodavatele,“ vysvětluje výrobní ředitel Olma Olomouc Daniel Cikánek. Že zájem lidí o bioprodukty klesá, potvrzuje průzkum společnosti Incoma. Zatímco v roce 2007 biopotraviny nakupovalo 33 procent zákazníků, tak předloni jejich podíl klesl na 30 a loni na 28 procent. Podle obchodníků je příčinou hospodářská recese. Biovýrobci se ale budoucnosti nebojí.

Podle ministerstva zemědělství se ale situace otočí a poptávka půjde nahoru. Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin má do roku 2015 vzrůst ze současného jednoho na pět procent. Otočí se podle něj i poměr mezi domácími bioprodukty a výrobky z dovozu ve prospěch tuzemských výrobků.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)
Nabídka biopotravin
Zdroj: ČT24