Rusko povoluje otěže v klíčových firmách

Moskva – Rusko chce rozprodat části státních podniků. Mezi deset gigantů, jejichž podíl bude na prodej, patří třeba Sběrbank, Ruské Železnice nebo nejvěší ropný producent Rosněft. Vláda si od toho slibuje přísun zhruba třiceti miliard dolarů na krytí deficitu veřejných financí v příštích letech. V případě, že plán ruského ministra financí schválí vláda, šlo by o největší privatizaci od 90. let.

Jan Šír z Institutu mezinárodních studií, FSV UK:

„Jedná se o signál ze strany ruské vlády, potažmo prezidenta směrem k západu, že ruský stát hodlá omezit ve strategických sektorech, což je vždy dobrá zpráva pro zahraniční investory.“

„Zatím za námi nikdo nepřišel s žádnou konkrétní diskuzí. Prodej podílu by dával smysl až po daňových reformách,“ uvedl viceprezident Rosněftu Peter O´Brien. Podle analytiků bude zájem ze strany investorů veliký. „Vyplývá to i z nedokonalého charakteru ruského tržního charakteru a investičního. Ty podniky mají významný podíl na ruském trhu, někdy i monopol,“ dodal Šír.

Privatizace v Rusku (zdroj: ČT24)

Rusko už hledá i konzultanta pro prodej. Oslovilo velké světové banky jako třeba JP Morgan, Bank of America-Merrill Lunch. Zhruba třicetimiliardový příjem by měl doplnit chybějící peníze na rozpočty v následujících třech letech. Ruská vláda počítá letos s deficitem pod pět procent hrubého domácího produktu. Do roku 2015 by rozpočet podle plánů měla vyrovnat úplně.