Inspekce varuje před tresčími játry z Polska, obsahují dioxiny a bifenyly

Brno - Při plošné kontrole tresčích jater v konzervě narazila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na pět šarží výrobků různých značek, které obsahovaly nadlimitní množství dioxinů a bifenylů. Ve všech pěti případech se jedná o výrobky původem z Polska. Prodejci je musejí odstranit z pultů. Inspekce preventivně nařídila stáhnout všechny šarže včetně těch, jejichž vzorky netestovala. Zákaz inspekce uvolní až poté, co se prokáže, že jsou bezpečné.

Výrobky byly testovány na obsah dioxinů a polychlorovaných bifenylů. Limit v tresčích játrech činí 25 pikogramů na gram. „Hned u pěti vzorků byl tento limit překročen. Ve všech pěti případech se jedná o výrobky původem z Polska. Dva výrobky patří mezi privátní značky obchodních řetězců,“ uvedla mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Konzervy s nadlimitním nálezem mají dlouhé datum trvanlivosti. Pokud si je spotřebitelé už koupili, neměli by je jíst, ačkoliv neznamenají pro člověka akutní zdravotní riziko.

Jedná se o tresčí játra Giana ve vlastním oleji s trvanlivostí do 31. prosince 2012, stejný typ jater značky Dle Gusta s trvanlivostí do 30. listopadu a Nekton Tresčí játra ve vlastním oleji s datem minimální trvanlivosti do 31. ledna 2013. Zvýšený obsah dioxinů a bifenylů našli inspektoři také v játrech Albert Quality se stejnou trvanlivostí a výrobku značky Five star, který mají spotřebitelé zkonzumovat do 31. prosince 2012.

Dioxiny představují vysoce toxické a karcinogenní látky, které se velmi pomalu rozkládají. Představují tak velké riziko pro životní prostředí. Jsou nerozpustné ve vodě, naopak se dobře váží na tukové tkáně v lidském těle. Karcinogenní jsou také polychlorované bifenyly. Mohou narušovat hormonální rovnováhu nebo imunitní systém. Hromadí se v živočišných tucích, do lidského těla se dostávají takřka výhradně potravou.

Nebezpečná tresčí játra z Polska

  • Tresčí játra Albert Quality
  • Tresčí játra Dle Gusta
  • Tresčí játra Five Star
  • Tresčí játra Giana
  • Tresčí játra Nekton
  • Tresčí játra Giana zdroj: SZPI http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1832/183171.jpg
  • Tresčí játra Albert Quality zdroj: SZPI http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1832/183164.jpg
  • Tresčí játra Nekton zdroj: SZPI http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1832/183172.jpg
Vydáno pod