Zemědělství čekají úspory

Praha – Především šetřit a zvyšovat konkurenceschopnost chce ve svém resortu nový ministr zemědělství Ivan Fuksa. Jeho vizi si na konferenci společnosti e-stát přišli poslechnout i vlivní zemědělci v čele s nejmocnějším podnikatelem v agroprůmyslu majitelem Agrofertu Andrejem Babišem.

Jen úsporami na samotném ministerstvu zemědělství chce jeho nový šéf získat až stovky milionů korun. Ještě víc peněz leží podle něj ve státních podnicích. Posvítit si chce hlavně na Lesy České republiky, které mají na účtech možná až sedm miliard korun. Sám ministr označuje společnost Lesy ČR za černou ovci svého rezortu. Podle něj je problém, že fungování státního podniku je nepřehledné a i proto souhlasil z pozastavením tendrů.

Zemědělští podnikatelé by byli ještě radikálnější, Lesy nebo Budějovický Budvar radí rovnou prodat. „Je to velké aktivum, které se mělo dávno prodat za velké peníze,“ zdůraznil Andrej Babiš. Lesy mají historicky relativně velký cash na účtu a nechápu, že si to ten stát už dávno nevzal,“ dodal.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Zemědělci se s ministrem shodují, že velkým problémem jsou nerovnoprávné podmínky s ostatními státy Evropské unie. „Tyto věci se dají vyjednávat, ale na to, abychom mohli vyjednávat, musíme vědět, co chceme, a abychom věděli, co chceme, musíme mít nějakou zemědělskou politiku,“ zdůraznil prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Evropské dotace pro české zemědělce jsou totiž stále nižší než pro původní členy EU. A nic na tom nezmění ani rok 2013, kdy mělo dojít k dorovnání těchto plateb. Velké země jako Německo nebo Francie tomu totiž nadále brání.

Vydáno pod