Evropský pracovní trh je na vlně oživení

Brusel - Počet lidí bez práce v Evropské unii již druhý měsíc po sobě klesl, konkrétně o 32 000. Míra nezaměstnanosti přitom zůstala v červnu na 9,6 procenta. Nezaměstnanost v eurozóně zůstala na 10 procentech. Zde počet lidí bez práce sice stále stoupá, ale v červnu to bylo o pouhých 6 000, uvedl Eurostat.

V evropské sedmadvacítce činila v červnu loňského roku nezaměstnanost devět procent a v zemích platících eurem 9,5 procenta. V současnosti je v celé unii bez práce 23,06 milionu lidí, z toho v eurozóně 15,77 milionu. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku to v případě EU představuje nárůst o 1,47 milionu a o 0,79 milionu v případě eurozóny.

Martin van Vliet, finanční skupina ING

„Růst nezaměstnaných o 6 000 v eurozóně je vůbec jeden z nejnižších růstů, které jsme kdy měli možnost vidět. Míra nezaměstnanosti se nicméně stále drží na nejvyšší úrovni za posledních 12 let.“

Nezaměstnanost v EU (zdroj: ČT24)

Nejvyšší nezaměstnanost trápí Španělsko a Lotyšsko

V současnosti se potýkají s největším počtem nezaměstnaných Španělé a Lotyši, kde míra nezaměstnanosti v červnu činila 20 procent. Nejnižší počet lidí bez práce mají naopak Rakousko a Nizozemsko, kde míra nezaměstnanosti činí 3,9, respektive 4,4 procenta. Rakousko je i státem, kde se ve srovnání s červnem loňského roku propadla nezaměstnanost nejvíce, konkrétně z 5,1 na 3,9 procenta. Meziroční propad zaznamenaly přitom jen čtyři státy z celé unie.

Obrovské rozdíly mezi jednotlivými členskými státy jsou podle van Vlieta z ING znepokojivé: „Takové odchylky by opravdu měly být zdrojem obav Evropské centrální banky v době, kdy nastavuje úrokové sazby pro celou eurozónu. Je to opravdu znepokojivé.“

Podle metodiky Eurostatu klesla v Česku míra nezaměstnanosti v červnu na 7,4 procenta z květnových 7,5 procenta.