Oživení v USA zpomaluje

Washington – Oživení americké ekonomiky ubírá na tempu. Ve druhém čtvrtletí vzrostl hrubý domácí produkt jen o 2,4 procenta, což je nejpomalejší tempo za téměř rok. Uvedlo to dnes americké ministerstvo obchodu ve svém prvním odhadu. Opravilo rovněž tempo růstu v prvním čtvrtletí na 3,7 procenta z původně ohlášených 2,7 procenta.

Ministerstvo opravilo také údaje o vývoji ekonomiky v uplynulých letech. Loni se podle revidovaných čísel propadla o 2,6 procenta namísto původně ohlášeného poklesu o 2,4 procenta. Nyní už sice ekonomika roste čtyři čtvrtletí za sebou, její růst však není dostatečně silný na to, aby výrazněji snížil vysokou nezaměstnanost.

Kvůli nepřesvědčivému výkonu ekonomiky se také vládě Baracka Obamy nedaří snižovat obří rozpočtový deficit. Jen za posledních devět měsíců se USA zadlužily o víc než bilion dolarů.

Alespoň nějaké peníze by se ale do děravé státní kasy měly začít vracet díky splátkám státní pomoci, kterou USA poskytly především finančnímu sektoru, ale i některým odvětvím průmyslu. Obama se už nechal slyšet, že získá zpět všechny peníze, které jeho vláda použila na pomoc domácím automobilkám. Dohromady se jedná asi o 60 miliard dolarů. „Všechny tyto americké automobilové společnosti nyní vykazují zisky. Znovu zaměstnaly 55 tisíc pracovníků. Získáme zpět všechny peníze, které jsme do těchto automobilových firem investovali,“ uvedl Obama v rozhovoru na televizní stanici ABC.

Vývoj HDP Spojených států
Zdroj: ČT24
Vydáno pod