Opravu oranžérie na Sychrově zaplatily norské fondy

Turnov – Oranžérie v zámeckém areálu na Sychrově prochází rekonstrukcí. Opravu za zhruba 16 milionů korun je nejdražší investiční akcí na Sychrově za několik posledních let. Zrealizovat ji umožnila dotace z takzvaných norských fondů, která pokryla asi 11 z celkových 16 milionů, zbytek platí stát. Rekonstrukce má navrátit objektu původní podobu, ale také vyřešit zásobování vodou, protože staré rozvody už nefungují.

Sychrovská oranžérie byla postavena v letech 1831 až 1835. Větší rekonstrukcí prochází právě až nyní, tedy po 175 letech. „Plánovali jsme, že se oranžérie bude opravovat takových deset let, podle výše příspěvků,“ říká ředitel zámku Sychrov Miloš Kadlec. Díky dotaci z norských fondů potrvají práce jen čtyři roky.

Rekonstrukce probíhá podle archivního průzkumu. V některých částech se ale původní výzdoba nedochovala. Restaurátoři například nevědí, jak vypadaly původní sloupy v průčelí. Nakonec se rozhodli pomalovat celou čelní stranu, jako by byla z mramoru. Ostatně stopy po tomto materiálu našli v jiných částech objektu.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Sychrovská oranžérie přitom není typickým objektem pro pěstování rostlin. Sloužila spíš jako zimní zahrada a hostila důležité návštěvy. Po rekonstrukci se tu budou pořádat koncerty a jiné kulturní akce. „Oranžérie přístupná nebyla, takže to bude velká premiéra pro návštěvnickou veřejnost. Určitě přispěje k zatraktivnění tohoto areálu,“ pochvaluje si náměstek ředitele zámku Petr Weiss.

Sychrov patří mezi nejvýznamnější novogotické stavby v Česku. Mezi národní kulturní památky byl zařazen v roce 1995. Kromě zámku láká návštěvníky i 23hektarový park v anglickém stylu. Jen za loňský rok zámek navštívilo na 125 tisíc lidí, dalších 40 tisíc návštěvníků sem zavítalo v rámci kulturních projektů.

Rekonstrukce bude hotová letos na podzim. První návštěvníci se pak do nově zrekonstruované oranžérie podívají v příští sezoně.