Ministerstvo školství nezaplatí učebnice. Nakladatelé se bojí krachu

Praha – Čeští nakladatelé školních učebnic mají obavy, že se plánované šetření ministerstva školství negativně promítne do jejich tržeb. Šéf resortu Josef Dobeš (VV) totiž oznámil, že české školy v následujících měsících nedostanou finanční prostředky na nákup nových pomůcek. Jedná se přibližně o 250 milionů korun. Svaz českých knihkupců a nakladatelů proto Dobešovi poslal otevřený dopis, v němž ho vyzývá, aby se hned na začátku kariéry ministra nestal hrobníkem vzdělávacích materiálů.

Nakladatelstvím hrozí, že budou muset propustit stovky lidí, vyloučit podle svazu nelze ani zánik některých podniků. „Naším nakladatelstvím probíhá ročně 1,2 milionu kusů učebnic. V tuto chvíli máme natištěno v řádech desítek milionů korun, které leží v tiskárnách a našich skladech, je to připraveno k distribuci, kterou samozřejmě v letošním roce nezrealizujeme,“ uvedl místopředseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Jan Fraus.

Ministerstvo však na svém postoji trvá. „Pan ministr se zasadil o to, že se nebudou snižovat platy učitelů. Musel hledat prostředky jinde a ty prostředky se hledají velice těžko. Je tu tato částka - po zbytek roku 2010 je možné ji považovat za výdaje, které by mohly být seškrtány,“ řekl poradce ministra školství Václav Koukolíček.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Snižování výdajů na ministerstvu školství je součástí úsporných opatření, jež zavedla nová vláda Petra Nečase. Jejich ideologickým otcem je ministr financí Miroslav Kalousek. Stav, kdy bude resort školství šetřit na učebních pomůckách, přitom nenastal poprvé. Ještě v roce 2007 ministerstvo školství posílalo na pomůcky a vzdělávání učitelů 1,5 miliardy korun, letos už to bylo jen 860 milionů.

  • Učebnice zeměpisu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/455/45483.jpg
  • Učebnice chemie zdroj: Nakladatelství Fraus http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/473/47227.jpg
  • Učebnice novodobých dějin autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/649/64862.jpg