Ropní obři si mnou ruce - hlásí rekordní zisky

Praha - Zisky z ropy a zemního plynu tečou víc, než kdy před tím - ropné giganty, které v posledních dnech oznamují, své hospodářské výsledky se chlubí rekordními zisky. Důvod je jediný – s ekonomickým oživením se zvyšuje poptávka po ropných produktech,  a to včetně pohonných hmot. Firmy tak mohou zdražovat.

Naposledy dnes své hospodářské výsledky zveřejnil americký ropný koncern Chevron. V letošním druhém čtvrtletí zvýšil zisk na trojnásobek. Celkem tak vydělal 5,4 miliardy dolarů, to je víc než 100 miliard korun. Chevron je tak už čtvrtou ropnou společností, která v posledním týdnu hlásí rekordní příjmy.

Podobně jako Chevron dopadla i společnost Conoco Philips, která meziročně zvýšila zisk o 324 procent. Ropný gigant Exxon Mobil vydělal 7,56 miliardy dolarů a přičetl si tak navíc 85 procent a dařilo se i Britsko-nizozemské společnosti Royal Dutch Shell. Ta zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk meziročně o 15 procent na 4,39 miliardy dolarů.

Roportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

„V poslední době se zvedla cena ropy - ale především jde o to, že díky poptávce mohly narůst marže,“ vysvětluje příčiny pro ropné společnosti tak příznivých výsledků analytik Patria Finance Bronislav Soták. Jenže ekonomové už teď varují, že zisky ropných společností nemusí být v následujících měsících tak enormní. Svět se totiž i přes ekonomické oživení ještě z následků krize nevzpamatoval a je možné, že tržby firem mohou opět klesnout.

Prozatím však jediným velkým těžařem, který nemá důvod k oslavám, zůstává britská BP, jejíž jméno se spojuje především s únikem ropy v mexickém zálivu. Za druhé čtvrtletí totiž oznámila rekordní ztrátu ve výši 23 miliard dolarů. Vydělané peníze teď musí firma poslat především na likvidaci škod. V příštím roce a půl se BP chystá kvůli úniku ropy dokonce prodat majetek za 30 miliard dolarů.