Po krachu dalších pěti bank v USA jich je letos už 108

Washington - Ve Spojených státech tento týden zkrachovalo dalších pět malých bank. Počet bankrotů v americkém bankovním sektoru se tak od začátku roku vyšplhal na 108. Američtí regulátoři v pátek uzavřeli firmy LibertyBank of Eugene, The Cowlitz Bank of Longview, Coastal Community Bank of Panama City Beach, Northwest Bank & Trust of Acworth a Bayside Savings Bank of Port Saint Joe. Pád těchto pěti bank bude stát Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) zhruba 335 milionů dolarů.

Hospodářské oživení v USA podpořilo zisky velkých finančních ústavů, řada menších bank se ale stále potýká s problémy se špatnými úvěry. Šéfka FDIC Sheila Bairová už dříve řekla, že nejvíce krachů bank očekává ve třetím čtvrtletí. Pak se prý situace začne zlepšovat.

Úřady očekávají, že letos v USA zkrachuje více bank než loni, kdy jich bylo 140. V roce 2008 skončilo pouze 25 bank a ještě o rok dříve jen tři. Současná vlna krachů ale zdaleka nedosahuje takové síly jako na přelomu 80. a 90. let při krizi spořitelen. Například jen v roce 1989 v USA zaniklo 534 finančních institucí.