Od srpna klesne záloha na vratné láhve od minerálek

Praha - Vratná záloha na láhve s minerální vodou se od prvního srpna sníží ze tří na jednu korunu. Změnu prosadilo bývalé ministerstvo obchodu a průmyslu, které zároveň od srpna stanovilo stejnou tříkorunovou zálohu za všechny půllitrové pivní láhve s korunkovým uzávěrem. Slibuje si od toho snížení nákladů firem, které minerálky plní do skleněných láhví.

Oproti roku 2001, kdy tyto obaly používalo mnoho výrobců, nyní zůstávají už jen dva podniky, které na trh dodávají nápoje ve skle velikosti 0,7 litru. Ostatní výrobci už využívají PET láhví. Na trhu je kvůli tomu těchto láhví přebytek, nicméně povinnost vykupovat láhve bez omezení množství, tedy nad rámec množství obalů, které konkrétní výrobce uvedl na trh a do oběhu, však nadále platí. 

Snížením vratné zálohy na jednu korunu by se podle ministerstva obchodu a průmyslu měly snížit i nadměrné náklady firem, které skleněné láhve stále využívají. „V současné době plní do tohoto typu lahví jen jeden až dva výrobci a znamená to pro ně neúměrnou finanční zátěž v řádu několika desítek korun ročně, což je pro ně neúnosné,“ tvrdí Pavel Vlček, mluvčí ministerstva. 

Reportáž Davida Blažka (zdroj: ČT24)

Josef Doležal, generální ředitel Hanácké kyselky

„Pro nás to byla záchrana, protože my jsme zůstali na trhu jediní v republice, kdo dělá do těchto láhví. To znamená, že veškeré láhve se stahují k nám. Předcházející vládní vyhláška stanovila, že musíme vykoupit všechny láhve i přesto, že jsme je na trh nedali.“


Obchodníci tvrdí, že o minerální vody v těchto skleněných láhvích mají zákazníci minimální zájem, jelikož preferují plastové láhve. „Zálohované láhve mají dlouhodobě na celkových prodejích podíl pouze 0,08 procenta. Lidé dávají přednost praktičtějším balením,“ tvrdí mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Eva Karasová. Podobně se vyjádřil také mluvčí supermarketů a hypermarketů Albert Lukáš Hora. „Minerální vody ve skleněných láhvích 0,7 litru patří v prodejnách Albert spíše k doplňkovému sortimentu. V našich prodejnách nabízíme jeden druh minerálních vod v tomto typu láhví,“ uvedl Hora. 

Některé ekologické organizace se obávají, že nový systém záloh bude mít negativní vliv na množství vrácených láhví a zvýší se objem odpadu. Kladně hodnotí ekologové naopak druhou část vládního nařízení, které rozšiřuje škálu pivních láhví, které budou od srpna vratné. "Tam došlo k narovnání situace na trhu, protože vládní nařízení pocházelo už z roku 2002 a byly v něm jasně uvedeny jen dva typy pivních láhví, které jsou vykupovány za tři koruny. Ovšem od roku 2005 se na trhu objevilo asi dalších pět typů, které vykupovány nebyly, dodává mluvčí ministerstva. Dodal, že více než 80 procent trhu s pivem nyní tvoří jiné typy láhví, než které jsou zmíněny v původním nařízení vlády. 

Umělé hmotě zatím odolávalo pivo, i když v poslední době stále víc pivovarů začíná PET láhve využívat. Změna výše vratné zálohy se ale pivních láhví netýká.