Z ministerstev na úřady práce zamíří stovky lidí

Praha – Česko musí šetřit – tak zní zadání z Bruselu a velí i zdravý rozum. Státní sektor se nevyhne tomu, co soukromé firmy řešily v posledních dvou letech. Ministerstva musí jen letos na provozu ušetřit přes deset miliard korun, a proto budou propouštět. Do konce roku státní úřady opustí stovky lidí. Další propouštění se dá očekávat v následujících letech. Návrh rozpočtu na příští rok sice ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) představí až ve středu, už nyní se ale ví, že suma určená na mzdy bude o deset procent nižší než letos.

Každý rezort musí snížit náklady o 2,5 procenta. Ministerstvům tak nezbývá než škrtat projekty, zmrazovat mzdy nebo propouštět. Staví se k tomu různě. „My musíme provést organizační změny, které zúží vrcholné vedení, a potom bude na jednotlivých vedoucích pracovnících, aby se rozhodli, jestli sníží počet zaměstnanců a mzdy zůstanou stejné, nebo zůstanou zaměstnanci a mzdy klesnou,“ popsal plán svého rezortu ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).

Naopak ministerstvo spravedlnosti se hned hrne do propouštění. „Primárně počítáme se snížením počtu zaměstnanců, další snižování platů by rezortu mohlo přinést problémy, protože většina zaměstnanců jsou právníci a ti najdou dobré uplatnění v komerční sféře,“ uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

S kolika lidmi se ministři rozloučí ještě tento rok, zatím není jasné. Už teď ale někteří z nich předpokládají, že by jednotlivé rezorty mohly zeštíhlet o desítky lidí. „My jsme si udělali základní analýzu, půjde o 65 zaměstnanců, struktura bude různá. Je to zhruba deset procent mzdových prostředků, které má rezort k dispozici, řádově se jedná o 100 milionů korun,“ upřesnil ředitel úřadu ministerstva životního prostředí Tomáš Vrbík.

Vnitru se do šetření moc nechce

Za každou cenu zabránit propouštění chce ministerstvo vnitra. Úspory odmítá a chce se jim zkusit vyhnout. „Budeme se o tom ještě bavit na dalších zasedáních vlády,“ informoval tiskový mluvčí rezortu Jiří Rajchl. „Rozpočet ministerstva vnitra je ze dvou třetin tvořen mzdovými náklady pro zhruba 700 tisíc zaměstnanců. Osmdesát procent je zasmlouvaných, zbývají dvě miliardy a po nás se chce 1,2 miliardy uspořit,“ obává se úspor ministr vnitra Radek John (VV).

Notuje si v tom i se stínovým ministrem za ČSSD Františkem Bublanem, který si myslí, že vnitro může ustát maximálně půlmiliardové úspory. Všechno nad tuto sumu vyústí  podle něj v propouštění nebo ve snižování platů, což nakonec způsobí masové odchody zaměstnanců. Méně hasičů či policistů si ale Bublan představit nedokáže. „Bojím se, že to by byl krok velmi špatný, ale i rozpočtově minusový,“ řekl ČT24 již dříve. Odcházející policisté a hasiči totiž mají nárok na výsluhy. Ty by podle Bublana zatížily rozpočet rezortu víc, než by byl schopen ušetřit.

A co nezaměstnanost?

Propouštění ve státním sektoru bude mít ruku v ruce s koncem sezonních prací vliv na výši nezaměstnanosti. Ta se přitom v uplynulých měsících konečně chopila sestupného trendu. V červnu bylo bez práce 8,5 procenta Čechů.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) nicméně věří, že k žádnému velkému nárůstu počtu lidí bez práce nedojde. „Nezaměstnanost by se koncem tohoto roku neměla nijak dramaticky zvednout, maximálně minimalisticky,“ prohlásil.

Vydáno pod