V USA mají recept na půjčky pro drobné podnikatele

New York – Každý začínající podnikatel si tím projde. Zajistit si na počátku peníze není jednoduché. Pro banky je takový klient příliš rizikový a pro takového podnikatele je zase riskantní půjčovat si u jiných finančních institucí, protože úroky mohou dosáhnout nevídaných sum. Spojené státy na drobné podnikatele také nemyslí, a tak musejí překonat hned na počátku dvě překážky. Jednou z nich je, že senát nepodpořil půjčky pro malé podnikatele, tou druhou potom zpomalení ekonomiky v posledním čtvrtletí.

Podobné problémy měla i Japonka žijící v New Yorku Yukiko Sato. Teď už si ale svůj sen splnila. Vyrábí kabelky a je majitelkou společnosti Tesage. „Když jsem přišla do banky, zeptali se mě vždycky na moje závazky a finanční situaci. Když jsem jim odpověděla, řekli: 'Okay, uvidíme se za tři roky.',“ vzpomíná. Pak se ale obrátila na projekt Enterprise. Jde o program organizace sídlící v Harlemu. Ta schvaluje micropůjčky, které se pohybují zhruba od 1500 do 12 tisíc dolarů.

Výkonný ředitel projektu Enterprise Mel Washington

„Neptáme se na záruky ani nekontrolujeme úvěrové záznamy. Naši klienti jsou hlavně ti, kteří neuspěli u bank.“

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Podobnou zkušenost jako Sato má i výrobce skládacích knih Kevin Dunn. Také se obrátil  na projekt Enterprise. Získal tak finance, ale i cenné rady, jak s penězi zacházet. V současnosti už prodá měsíčně kolem tří set knih.