Toyota problémy s brzdami léta ignorovala, tvrdí žaloba

Los Angeles - Japonská automobilka Toyota Motor po většinu uplynulého desetiletí vědomě ignorovala důkazy o problémech s nechtěným zrychlováním jejích vozů a nenainstalovala do nich brzdný systém, o kterém věděla, že by zabránil případným nehodám. Tvrdí to žaloba, jež byla tento týden podána ve Spojených státech na podnět téměř 40 spotřebitelů a podniků.

Žalobci po automobilce požadují odškodné za ekonomické ztráty plynoucí z nechtěného zrychlování automobilů, například za pokles hodnoty těchto vozidel. Právníci žalující strany předpokládají, že proces se bude týkat zhruba 40 milionů amerických spotřebitelů, pokud bude žalobě přiznán hromadný status.

Kvůli potížím s nechtěným zrychlováním Toyota koncem loňského a začátkem letošního roku svolala po celém světě k opravě přes osm milionů vozů, z toho zhruba šest milionů ve Spojených státech. Za nechtěným zrychlováním podle firmy stojí vadné plynové pedály a problémy s podlahovou krytinou, která může plynový pedál zablokovat.

V dubnu automobilka souhlasila se zaplacením rekordní pokuty 16,4 milionu dolarů, kterou firmě kvůli údajnému zatajování problémů s vadnými plynovými pedály vyměřily úřady ve Spojených státech. Odmítla však obvinění americké vlády, že porušila zákon.