Velbloudí mléko se snaží prorazit na pulty evropských supermarketů

Brusel/Dubaj – Schyluje se v Evropě k souboji kravského mléka s velbloudím? Arabskou bílou specialitu zatím mohou Evropané ochutnat jen na svých cestách na Blízký východ. V Evropě se velbloudí mléko prodávat nesmí. Už brzy by se to ale mohlo změnit. Spojené arabské emiráty se snaží otevřít exportní kanál a už k tomu mají i první souhlas Evropské unie. Evropská komise už schválila způsob, jak testovat nezávadnost mléka z netradičních dojnic. Evropské hospodyňky by si tak mohly koupit první litry velbloudí speciality už v roce 2012.

Velbloudí mléko je podle odborníků zdravější než to kravské, svým charakterem je mnohem podobnější mateřskému mléku. Má velmi nízký obsah tuku a naopak je bohaté na vitamin C. Právě to v minulosti umožnilo pouštním kočovníkům – beduínům přežít bez ovoce. Velbloudí mléko posiluje imunitu a stráví ho i lidé, kteří mají alergii na laktózu.

„Snažíme se mléko uvést na trh jako produkt zdravé výživy, jako zdravou alternativu kravského mléka, tedy jako produkt, který má léčivé účinky. Chceme ho prodávat jako alternativu ke kravskému mléku, ale na trh budeme muset jít jako dražší produkt,“ poznamenal Ulrich Wernery, který vede veterinární vědeckovýzkumnou laboratoř saúdskoarabské společnosti Camelicious. Ve Spojených arabských emirátech je litr velbloudího mléka v přepočtu o 22 korun dražší než litr kravského.

Velbloudí mléko míří do Evropy (zdroj: ČT24)

Výhody velbloudího mléka si už uvědomuje i Evropská komise a pozvolna mu otevírá cestu do Evropy. Má ale obavy o bezpečnost výroby v arabských emirátech, které o vývoz mléka na evropský trh usilují. Následovat proto musí ještě řada testů a analýz, které mají prověřit bezpečnost a kvalitu velbloudího mléka. Jejich výsledky budou Spojené arabské emiráty pravidelně posílat do Bruselu.

Co všechno chce EU o velbloudím mléce vědět?

„Evropská unie teď schválila, že musíme dodržovat plán kontrol. Zaměřuje se v celé zemi na rezidua v mléce, hlídá antibiotika, pesticidy v mléce i v krmivu, zacházení se zvířaty – to vše jsou základní požadavky Evropské unie. Informace jsme předali před pár týdny a schválili nám to, ale vznesli další požadavky, například na kontrolu zdraví zvířat,“ popsal právní poradce David Wernery.

Příští rok EU vyšle do emirátů inspektory, kteří prověří dokumentaci i veterinární praxi farem. Důraz budou klást i na národní regulaci výroby velbloudího mléka. Pokud vyzní zpráva inspektorů i testy pozitivně, dostanou se ke slovu znovu Evropská komise a Evropský parlament. Jedině ty mohou povolit prodej velbloudího mléka ze Spojených arabských emirátů na evropském trhu.

Jak se velbloudi dojí?

Na většině farem se velbloudice dojí ručně. Farma, kde dojení probíhá automaticky, je zatím jen jediná na světě. „Celý systém je velice podobný chovu krav. Mezi velbloudy a kravami je mnoho rozdílů, ale v zásadě je to podobné. Velbloudice dávají samozřejmě méně mléka než krávy,“ uvedl Ulrich Wernery.

Zatímco nejlepší dojnice mezi kravami dokážou dát každý den až 50 litrů mléka, jejich velbloudí kolegyně vyprodukují jen pět až šest litrů denně. „Nemáme tady speciální mléčné plemeno velbloudů. Bude to trvat generaci, ale doufáme, že pak budou mít dojivost 30 až 40 litrů denně,“ vysvětlil Ulrich Wernery. Zvířata chovaná ve Spojených arabských emirátech byla po generace šlechtěna zejména pro rychlost a schopnosti účastnit se dostihů. Zakladatelky příštího rodu velbloudích dojnic proto budou pocházet ze Súdánu, Ománu a Saúdské Arábie.

Pokud se velbloudímu mléku podaří proniknout na evropský trh, mohlo by to znamenat první krok v jeho celosvětové expanzi. Snazší by pak bylo jednání s úřady ve Spojených státech, Kanadě nebo Číně.

Vydáno pod