U zrodu supermarketů stál úředník Cullen, zakladatel řetězce King Kullen

New York - Pro většinu zákazníků jsou supermarkety vítanou možností, jak na jednom místě a v relativním pohodlí nakoupit vše potřebné. Pro milovníky malých obchůdků naopak představují trest. Přesto supermarkety a poslední dobou i hypermarkety stále získávají na oblibě. Zřejmě první obchod tohoto druhu byl otevřen již 4. srpna 1930 ve Spojených státech. U zrodu revolučního obchodu na newyorském Long Islandu stál potomek irských přistěhovalců Michael J. Cullen.

Původním povoláním úředník pracoval jako manažer v maloobchodní firmě, když se v jeho hlavě zrodila myšlenka prodávat zboží s nižší marží než klasické obchody, ale zato ve skutečně masovém měřítku. Svůj nápad sepsal a předložil vedení společnosti, kterému však nestál ani za odpověď. 

Cullen byl o správnosti své myšlenky přesvědčen natolik, že opustil jistotu dosavadního zaměstnání a založil si vlastní firmu. Počátkem srpna 1930 pak otevřel brány svého obchodu nazvaného King Kullen, který respektovaný muzejní a vědecký Smithsonův institut z Washingtonu považuje za nejstarší americký supermarket. Úspěch Cullenova podniku, jenž vznikl přestavbou automobilových garáží v newyorské čtvrti Queens, na sebe nenechal dlouho čekat. Zákazníky ze širokého okolí lákal nízkými cenami i širokým sortimentem zboží. O tom, že si veřejnost novinku oblíbila, svědčí skutečnost, že v roce 1936 byla otevřena v pořadí 17. prodejna s logem King Kullen a ročně celou sítí proteklo na šest milionů dolarů. V témže roce však Cullen nečekaně zemřel a vedení podniku se ujala jeho manželka. I díky ní lze na supermarkety King Kullen v New Yorku narazit dodnes. 

Cullenův koncept supermarketů, tedy velkoplošných prodejen, nabízejících vedle převažujícího jídla a nápojů i nepotravinářské zboží, se rychle rozšířil. Úspěchu nepochybně napomohla i skutečnost, že Američané již byli zvyklí nakupovat zboží v samoobslužných prodejnách. První „sámošku,“ nazvanou Piggly Wiggly, otevřel v Memphisu v září 1916 podnikatel Clarence Saunders. Navzdory skeptikům se nakupování s košíkem v ruce ujalo a v roce 1917 si Saunders nechal ideu samoobslužného obchodu patentovat. Fenomén Piggly Wiggly se rychle šířil a do konce 30. let bylo po celé Severní Americe 2600 obchodů. Z Ameriky se supermarkety rozšířily i na starý kontinent a po roce 1989 dorazily i do zemí někdejšího východního bloku. První supermarkety se u nás začaly objevovat až po roce 1989.