Vláda rozhodne, kolik dostanou obce postižené letošní povodní

Praha – Vláda na svém dnešním zasedání projedná materiály týkající se odstranění následků povodní z letošního května a června. Zlínský, Jihomoravský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj podle ministerstva pro místní rozvoj vyčíslily celkové škody na více než pět miliard korun. Vláda se rovněž pokusí pomoci podnikatelům, které letošní velká voda postihla. Bude totiž jednat o rozšíření programu Záruka, který těmto subjektům nabízí zvýhodněné záruky za úvěry.

Podle souhrnného materiálu ministerstva financí je k dispozici na odstranění škod celkem 3,32 miliardy korun. Minulý týden vláda projednání materiálů odložila. Z celkových škod připadá přibližně 1,1 miliardy korun na poničený obecní majetek, 450 milionů korun na škody na krajském majetku.

Zbytek tvoří škody na majetku státu. Část prostředků dostane ministerstvo zemědělství, které po povodních na přelomu května a června vyčíslilo škody na vodohospodářském majetku, v lesích a zemědělství na více než jeden a půl miliardy korun.

Jednání vlády o povodňových škodách (zdroj: ČT24)

Klíč pro rozdělování peněz už je předem daný. Obcím, na jejichž území úřady vyhlásily stav nebezpečí, stát zaplatí veškerou obnovu. Ostatním pokryje maximálně 80 procent nákladů. Na likvidaci škod na krajském majetku by se měl stát podílet polovinou. Tři miliardy korun přitečou z prodeje dluhopisů Evropské investiční bance, dalších 320 milionů z ministerstva pro místní rozvoj. O dalších více než 130 milionů chce kabinet požádat fond solidarity Evropské unie. Tyto prostředky ale budou záviset na Evropské komisi.

Vydáno pod