Komerční banka vydělala za první půlku roku 6,5 miliardy korun

Praha – Komerční banka se raduje. V prvním pololetí totiž zvýšila zisk meziročně o 12,5 procenta. Vydělala tak 6,5 miliardy korun. Analytici jsou také příjemně překvapeni. Očekávali totiž horší výsledky. Podle samotné banky za úspěchem stojí mírné zlepšení makroekonomických ukazatelů, které se pozitivně odráží ve finančních a obchodních výsledcích banky.

Generální ředitel Komerční banky Henri Bonnet

„V podnikatelských segmentech vidíme mírný nárůst poptávky po úvěrech a podobný vývoj sledujeme rovněž v oblasti financování bydlení. Stabilizace ekonomiky příznivě ovlivnila také vývoj nákladů na riziko. Oživení ekonomiky však stále vidíme jako velmi křehké, a je tedy zřejmé, že i nadále klademe důraz na důsledné řízení nákladů a rizik.“

Celkový objem poskytnutých úvěrů se meziročně mírně zvýšil o 1,1 procenta na 385,6 miliardy korun. „Z obchodního pohledu byl růst vyšší (přibližně 1,9 procenta), protože banka odepsala ze své rozvahy dlouho nesplácené úvěry plně kryté opravnými položkami,“ uvedla banka. Objem vkladů v meziročním srovnání vzrostl o 0,8 procenta na 536,5 miliardy korun.

Výsledky Komerční banky (zdroj: ČT24)

Trh byl výsledky příjemně překvapen

Výsledky Komerční banky jsou lepší, než očekával trh. Důvodem jsou především vyšší čisté úrokové výnosy a nečekaně nízká čistá tvorba opravných položek k úvěrům, míní analytik firmy Cyrrus Marek Hatlapatka. „Komerční banka má letos nakročeno k historicky druhému nejvyššímu celoročnímu zisku a již v příštím roce by se mohla přiblížit nebo dokonce překonat dosavadní rekordní zisk z roku 2008,“ dodal analytik.

Podle Tomáše Tomčányho, analytika společnosti Patria Finance, překvapily na výsledcích nejvíce náklady na riziko, které klesaly výrazně rychleji, než se předpokládalo, a také vyšší úrokové výnosy, které na rozdíl od rekordně nízkých úrokových sazeb mírně vzrostly.

Akcie Komerční banky reagovaly na zveřejnění výsledků posílením. Ve 12:20 se na pražské burze obchodovaly za 3 979 korun, což znamenalo ve srovnání se závěrem z předchozího dne nárůst o 5,13 procenta.

Největšími konkurenty Komerční banky v Česku jsou Česká spořitelna, která v pololetí vykázala čistý zisk 5,9 miliardy korun, a ČSOB. Ta však výsledky zveřejní až ve čtvrtek.

Ani vlastník Komerční banky si nemůže stýskat

Většinový vlastník Komerční banky Société Générale se ze svého výsledku může radovat ještě více. Ve druhém čtvrtletí totiž ztrojnásobil zisk na 1,08 miliardy eur (26,8 miliardy korun) z loňských 309 milionů eur. Výsledky podpořily nižší rezervy na ztrátové úvěry a odpisy špatných investic, které překonaly i slabší příjmy divize investičního bankovnictví.

Vydáno pod