Visa vytáhla do boje proti uzavřenému čínskému trhu

New York – Začal tvrdý boj mezi Americkou karetní asociací Visa a čínskou UnionPay. Jablkem sváru je fakt, že nechce Čína na trh vpustit konkurenci a China UnionPay je tak jediným zpracovatelem finančních transakcí přes platební karty v zemi. Zároveň však společnost expanduje na západ. To se samozřejmě konkurenci nelíbí. I ostatní asociace, jako je MasterCard nebo AmericanExpress, už na Čínu vytáhly, Visa však vyšla do boje jako první.

Vlastníci čínských kreditních karet budou mít problémy

Visa tak požádala členské banky, aby od srpna neautorizovaly mezinárodní transakce, které zpracovává právě čínský platební systém. Tento krok pocítí především držitelé čínských UnionPay karet a lidé, kteří tuto společnost využívají k transakcím. Zda se bude blokace vztahovat i na výběr z bankomatů mimo Čínu, zatím jasné není. Firma o tom však uvažuje. Pro čínské turisty a podnikatele by to znamenalo značné komplikace.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Některé americké banky odmítaly transakce z Číny už v minulosti. Důvodem jsou obrovské podvody, které se v souvislosti s těmito transakcemi dějí. Čína je, co se týká používání kreditních karet, považována za jednu z nejriskantnějších zón na světě. Podniky a obchody často účtují více, než k čemu byly autorizovány. Čísla karet se kradou a zneužívají. V čínských městech se dokonce poslední dobou šíří falešné bankomaty, které nevydávají peníze, ale čtou informace z karty. Ty potom majitelé těchto přístrojů zneužívají sami pro sebe.

Zpravodaj ČT Tomáš Etzler

„Já osobně jsem vlastníkem Visa karty jedné americké banky a musel jsem každou transakci osobně telefonicky autorizovat.“

Bankomat
Zdroj: ČT24