Vyděláváte víc než 20 tisíc měsíčně? Máte nadprůměrný plat

Praha - Nadprůměrnou mzdu má v Česku zaměstnanec, který vydělává přes 20 000 korun hrubého měsíčně. Tolik činí podle kontinuálního průzkumu mezd a platů Merces.cz medián, který dělí mzdy zaměstnanců na dvě stejně početné poloviny. Průměrná mzda v Česku se sice šplhá k 23 000 měsíčně, tu ale výrazně zvyšují příjmy nejlépe placených zaměstnanců.

„Průměrná mzda je vyšší, protože shora není výše příjmů omezena, zdola ano. Tím pádem se může stát, že průměr sice utěšeně roste, ale hlavně kvůli růstu mezd vysokopříjmových skupin obyvatelstva, zatímco příjmy zbytku se příliš nezvyšují. V takovém případě zůstává medián neměnný,“ vysvětlil Miroslav Dravecký, projektový manažer společnosti Profesia, která Merces.cz provozuje.

Největší rozdíl mezi průměrným platem a mediánem je v bankovnictví, kde průměrný plat činí podle průzkumu Merces.cz 29 985 korun, zatímco medián 26 000 Kč. Nejvíce lidí v tomto oboru vydělává podle průzkumu mezi 18 000 a 21 000 korunami.

Naopak zaměstnanci v oborech, jako je architektura nebo školství, mají průměrný měsíční plat téměř shodný s mediánem daného oboru. Rozdíl představuje jen několik málo procent. „Rozdíl mezi průměrnou mzdou a mediánem ukazuje, jak je daný obor zajímavý pro lidi, kteří chtějí brát velmi vysoké peníze. Ve školství to možné prostě není, platy jsou zde totiž omezeny tabulkami i shora,“ upozornil Dravecký.