Za pojistné podvody hrozí 10 let vězení, přesto jich v Česku přibývá

Praha – Češi stále více podvádějí na pojištění. Za prvních šest měsíců letošního roku se totiž počet pojistných podvodů podle informací pojišťovny Generali zdvojnásobil. Nejčastěji se snaží Češi pojišťovny obelstít u povinného ručení a havarijního a majetkového pojištění. Podvádíme prý často u nehod a nadhodnocujeme faktury. Generali však není sama, kdo si stěžuje. S podobnými zkušenostmi se potýkají i jiné pojišťovny.

Podvody narůstají dvojnásobně

V prvním pololetí už pojišťovna Generali odhalila podvody, které celkem překračují sumu 35 milionů. V celém roce 2009 přitom ústav odhalil podvody za 32 milionů. Pokud bude trend pokračovat, dá se na konci roku očekávat více než stoprocentní meziroční nárůst pojistných podvodů. „Uvedená čísla jen potvrzují předpokládaný scénář růstu pojistných podvodů. Zřejmě v souvislosti s ekonomickou krizí,“ myslí si mluvčí Generali Jiří Cívka.

„Stále častěji než kdy dřív jsme se setkávali s případy, kdy se k podvodu uchýlili kvůli finančním problémům i jinak bezúhonní lidé a stálo jim za to podstupovat riziko obvinění z trestného činu i pro pouhých několik tisíc korun.“

Česká pojišťovna sleduje zcela totožný trend. Za první půlrok její pracovníci přišli na 355 podvodů za 177 milionů korun. Jde taktéž o zdvojnásobení tempa nárůstu. Obě pojišťovny se rozcházejí pouze v tom, ve kterých lokalitách Češi nejvíce podvádějí. Zatímco statistiky České pojišťovny jednoznačně vede Praha, Generali nejvíce pokusů o podvod zaznamenala v severních Čechách a na severní Moravě.

Pokud pojištění škodu nepokryje, lidé začnou podvádět

Nejčastěji lidé podvádějí u havarijního pojištění. Takové podvody činí téměř polovinu všech případů. „Obecně platí, že podvody jsou častější u nižších částek,“ upozornil Cívka. „Klient hlásí škodu na call centrum, kde zjistí, že nemá adekvátní pojištění. Hovor okamžitě ukončí, sjedná si nové pojištění a volá znovu, přičemž hlásí stejnou škodu, ale s novým datem,“ popsal nejběžnější scénář podvodu.

Podvádět se nevyplácí

Podle Cívky jsou pojišťovny v odhalování podvodů vcelku úspěšné. „Myslíme si, že procento úspěšnosti je poměrně vysoké. Můžeme se bavit o desítkách procent,“ upřesnil. Dopadeným hříšníkům přitom hrozí nemalé tresty, za katrem mohou strávit až 10 let. Trest se odvíjí od výše způsobené škody. V případě odhalení podvodu bývá zpravidla už pozdě na snahu vrátit již vyplacené peníze nebo na vysvětlující dopis, že se vlastně nic nestalo a pojišťovna nemusí škodu nahradit.

Vydáno pod