Čechům nealko zachutnalo - vypijí ho nejvíc hned po Španělech

Praha - Nejenom v pití klasického piva patří Čechům dlouhodobě světové prvenství. Přední příčky obsazují také v konzumaci jeho nealkoholické varianty a jsou se zhruba pěti litry na osobu a rok na druhém místě pomyslného světového žebříčku. Překvapivým zjištěním ale je, že „vítězi“ a největšími pijáky piva bez alkoholu jsou Španělé. Na Jižany Čechům chybí necelý půllitr, uvádí průzkum agentury Canadean.

Přestože má největší boom dle odborníků nealkoholické pivo v Česku již za sebou, vaří jej stále více pivovarů. V současnosti se na něj zaměřuje kolem 25 pivovarů a značky na trhu stále přibývají. Lídrem trhu je Plzeňský Prazdroj, jehož světlé nealko pivo Birell patří s dvoutřetinovým podílem na trhu k nejprodávanějším nealkoholickým pivům v zemi.

Prazdroj navíc uvádí v těchto dnech na trh novou, polotmavou variantu nealka. Firma přitom sází na ženy, které dle průzkumů dávají tmavším pivům přednost pro jejich sladkou chuť před světlými.

„Ženy se stávají pro pivovary rozhodně zajímavým segmentem,“ míní Stanislav Bernard, spolumajitel pivovaru Bernard. „Polotmavé jantarové pivo bez alkoholu vyrábíme již od roku 2007. Navíc jsme toto léto přišli i s variantou Višeň, která navazuje na úspěšné nealkoholické pivo Bernard s čistou hlavou Švestka. To je velmi oblíbené právě u žen,“ doplňuje Bernard.

Právě Bernard vyzval v červenci Plzeňský Prazdroj k souboji kvůli reklamní kampani, ve které Prazdroj tvrdí, že jeho nealko Radegast Birell „chutí převyšuje ostatní“. Podle spolumajitele humpoleckého pivovaru Stanislava Bernarda je toto tvrzení „nabubřelé a neopodstatněné“ a Prazdroj ho má dokázat ve vzájemném duelu. Prazdroj ale výzvu nevyslyšel.

Pokles prodeje nealka se pivního trhu moc nedotkl

I když se ekonomická krize a pokles prodejů v loňském roce nevyhnuly ani prodejcům nealkoholického piva, kterým odvětví poprvé po deseti letech kleslo v růstu o procento, pivovarům klesal ve srovnání s celým pivním trhem prodej nealka méně.

Podle informací pivovarského svazu se v Česku loni spotřebovalo necelých 580 000 hektolitrů nealkoholického piva. Meziročně se jednalo o procentní pokles.