Nespokojení klienti českých bank jsou líní odcházet jinam

Praha – Češi jsou líní, alespoň co se týká přecházení z jedné banky do jiné. Neustále si totiž myslí, že je tento úkon připraví o čas a že utratí za poplatky. Radši proto zůstávají nespokojení. Od zavedení kodexu České bankovní asociace, ke kterému se banky dobrovolně hlásí, je to přitom mnohem jednodušší. Klient vyplní jeden formulář a zbytek už za něj vyřídí jeho nová banka.

Klienti českých bank jsou líní

Například Česká spořitelna každý měsíc zaznamenává kolísání klientů oběma směry v řádu desítek tisíc korun. To ale není velké číslo vzhledem k tomu, že u ní má účet více než pět milionů klientů. Jde tedy o procento. To potvrzuje i náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek. Ten totiž tvrdí, že nedávný průzkum agentury SCaC ukázal, že někdy uvažovala o změně banky až třetina klientů. Pouhých šest procent však přistoupilo k přechodu k jiné bance.

Rozhovor s Janem Matouškem a Patrikem Nacherem (zdroj: ČT24)

Náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek:

„Ti, kteří o tom uvažovali, ale tu změnu neudělali, nejčastěji uvádějí jako důvod nedostatek času nebo to, že to pro ně není natolik důležité, aby tomu ten čas vůbec věnovali.“

Pokud už se klient k přechodu přesto rozhodne, je to mnohem jednodušší než dříve. „Přechodový“ formulář je jednostránkový. Klient ho ale musí donést na pobočku nové banky osobně. Ta potom vše vyřídí s původní bankou sama nejpozději do patnácti dní. Stará banka té nové například posílá soupis klientových trvalých příkazů, příkazů k inkasu nebo pohybů na účtu, které jsou důležité pro přechod. Na klientovi však zůstává například oznámení nového čísla účtu zaměstnavateli. Stejné číslo účtu jako to jde například u mobilních operátorů si totiž nelze ponechat.

„Je například důležité pro klienty, aby si rozmysleli tu dobu v měsíci, kdy ten přechod budou uskutečňovat a neudělali to v době, kdy jim například běží většina trvalých příkazů, protože tam by logicky mohlo docházet k nějakým zpožděním,“ tvrdí Matoušek.

Poplatky klienty netrápí nejvíce

Za zrušení účtu potom už nic klient nezaplatí. Existuje však výjimka, a to pokud klient drží u banky účet kratší dobu než 12 měsíců. Ale i tady existuje výjimka. Ani za těchto okolností nemusí klient za zrušení nic zaplatit, pokud banka změní podmínky a ty se například pro klienta stanou nevýhodnými. Navíc o tom všem bude mít klient přehled. Při přechodu z banky do banky totiž klient obdrží detailní informace o harmonogramu celé akce a soupis případných poplatků.

Poplatky však podle Matouška hlavním důvodem odchodu klientů od bank nejsou. Cena za služby se podle průzkumu dostala až na devatenácté místo. Dále se ukázalo, že si klienti u banky nejvíce cení důvěryhodnosti, stability, vstřícnosti personálu na pobočkách a plnění slibů. Nicméně podle provozovatele serveru Bankovnipoplatky.com Patrika Nachera jsou však bankovní poplatky pro klienty často poslední kapkou, která je vede ke změně banky. Častým důvodem odchodu také podle jeho zkušeností bývá fakt, že klientovi banka nevyšla vstříc při poskytnutí úvěru nebo jiné služby.