Vláda přidala více než tři miliardy na odstranění škod po jarních povodních

Praha - Vláda dnes schválila navýšení rozpočtu ministerstva zemědělství o více než miliardu korun na likvidaci povodňových škod v resortu a zároveň vyjádřila kladné stanovisko pro materiály týkající se odstranění následků povodní z letošního května a června. Ministři mají k dispozici na odstranění škod 3,32 miliardy korun. Zlínský, Jihomoravský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj přitom podle ministerstva pro místní rozvoj vyčíslily celkové škody na více než pět miliard korun. Z celkových škod připadá zhruba 1,1 miliardy korun na poničený obecní majetek, 450 milionů korun na škody na krajském majetku. Zbytek tvoří škody na majetku státu. Na vodohospodářském majetku napáchala „velká voda“ v lesích a zemědělství škody přesahující 1,5 miliardy korun.

Stát uhradí obcím, na jejichž území úřady vyhlásily stav nebezpečí, veškeré náklady spojené s obnovou jejich majetku. Sídla, kde stav nebezpečí vyhlášený nebyl, můžou dostat od státu dotace ve výši 80 procent svých škod. Krajům stát podle norem uhradí jen polovinu nákladů spojených s likvidací škod na krajském majetku.

Ministerstvo zemědělství v odsouhlaseném návrhu požadovalo navýšení své kapitoly celkem o 950 milionů korun. O dalších 80 milionů na opravu povodněmi poškozených vodovodů a kanalizací pro ministerstvo zemědělství zažádalo vládu ministerstvo pro místní rozvoj.

Stát získá na odstraňování následků „velké vody“ tři miliardy korun prodejem dluhopisů Evropské investiční bance, 320 milionů korun bude z ministerstva pro místní rozvoj. Tuto částku úřad nevyužil při odstraňování následků záplav z roku 2009. Vláda o jejich použití na zmírňování letošních škod rozhodla v červnu.

Ministři rovněž schválili materiály ohledně odstranění škod na státním vodohospodářském majetku, zemědělském a lesním majetku a na dopravní infrastruktuře v majetku státu.

Záplavy způsobily na železnici a silnicích v majetku státu škody přesahující jednu miliardu korun. Škody na kolejích činí 656 milionů korun, silničáři spočítali škody na 422 milionů. Nejhůře postiženým regionem byl Moravskoslezský kraj, na který připadá z celkové částky téměř 800 milionů korun.