Čeští akcioví giganti se do tendrů nakonec budou moci hlásit

Praha - Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský chce ještě změnit novelu zákona o veřejných zakázkách, než 15. září vstoupí v platnost. Její současná podoba totiž automaticky vylučuje ze státních tendrů společnosti s akciemi na majitele a proti tomu se bouří řada velkých firem. Jankovský přišel se zmírňujícím návrhem na středečním zasedání vlády.

Tendrů se podle novely v nynějším znění budou moct účastnit jen firmy, které mají vydané akcie na jméno. Automaticky by tak ze soutěže vypadly společnosti s akciemi na majitele - ať už jsou jejich vlastníci známi, nebo ne.

Kamil Jankovský, ministr pro místní rozvoj

„Dalším krokem musí být příprava koncepčního řešení, které zprůhlední prostředí veřejných zakázek, ale zároveň nebude diskriminační.“

Státní tendry (zdroj: ČT24)

Snaha zákonodárců o větší transparentnost tendrů by totiž vyloučila řadu velkých společností - mimo jiné například ČEZ, Komerční banku, Českou spořitelnu nebo Telefónicu O2. Firmy proto proti nové úpravě protestují. Jankovský tedy navrhuje připravit nový poslanecký návrh, který by problematické pasáže zrušil ještě před začátkem platnosti nové úpravy zákona.