Řecko úspěšně šetří, dostane další část mezinárodní pomoci

Atény – Řecko úspěšně bojuje s finanční krizí, daří se mu šetřit, a tak mu Mezinárodní měnový fond a eurozóna pošlou další peníze. Uvedli to dnes zástupci fondu, Evropské unie a Evropské centrální banky po ukončení inspekce finanční situace v zemi. Mezinárodní instituce by nyní měly poslat do Řecka 9 miliard eur. Atény doufají, že je dostanou do 13. září.

Suma 9 miliard, kterou by mělo Řecko v nejbližší době dostat, je součástí tříletého záchranného úvěru ve výši až 110 miliard eur dohodnutého na přelomu dubna a května. Předlužená země, jež ztratila důvěru finančních trhů, musela výměnou za pomoc slíbit, že se zasadí o snížení výdajů, zvýšení rozpočtových příjmů a o rozsáhlé strukturální reformy. To se jí nyní daří.

„Program je v běhu,“ prohlásil na adresu řeckých úspor šéf mise Mezinárodního měnového fondu v Řecku Poul Thomsen. „Je to velice ambiciózní program a dobrá zpráva je, že je implementován, jak bylo dohodnuto,“ dodal. Řecku se podařilo za prvních šest měsíců letošního roku snížit státní deficit téměř o polovinu, a to i přesto, že příjmy z daní byly nižší, než se čekalo. Rozdíl vyrovnaly drastické výdajové škrty.

Řecko se ještě zapotí

I když se Řecku zatím daří, analytici upozorňují, že bude pro zemi obtížné srazit deficit za celý letošní rok o 5,5 procenta na 8,1 procenta hrubého domácího produktu. Cestu k cíli vládě zkomplikují především nižší příjmy a recese, která zemi postihla. Thomsen přesto nepovažuje splnění ambiciózního cíle za nereálné.

Řecké úřady věří, že recese by mohla být o něco mírnější, než se zdálo. Místo prognózovaných 4 procent by se tamní hospodářství mohlo propadnout jen o 3 až 3,5 procenta. Thomsen ovšem úředníky zchladil. Zatím nevidí důvod, proč by se měla prognóza měnit. Vrásky mu dělá především řecká inflace.

Zvyšování daní povzbudilo růst cen a inflaci v zadlužené zemi vyhnalo výrazně nad průměr eurozóny. Obchodníci přitom zvyšování cen kvůli nízké konkurenci přelili převážně na konečné spotřebitele. „Oblast, kde se nedržíme cesty, je inflace,“ poznamenal Thomsen s tím, že fond bude muset zvýšit svůj odhad růstu cen v zemi na 4,75 procenta z dosavadních 1,9 procenta.

Kořeny problémů, s nimiž se Řecko potýká, jsou v nedisciplinovanosti a v systematickém falšování statistik. Nová vláda socialistů, která se dostala k moci loni na podzim, zjistila mnohem horší stav veřejných financí, než uváděla předchozí vláda konzervativců. Výsledkem byla ztráta důvěry trhů a následný prudký růst nákladů na nové úvěry, protože ratingové agentury Řecku prudce snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti.

Řecký obchůdek
Zdroj: ČT24