Odhalení daňoví hříšníci vynesou letos Německu 2 miliardy eur

Berlín - Německá státní kasa si v letošním roce dodatečně připíše dvě miliardy eur (téměř 50 miliard korun) díky nákupu dat s daňovými hříšníky. Čísla zveřejnil šéf odborů německých daňových poradců Dieter Ondracek pro dnešní vydání regionálního listu Ruhr Nachrichten. Například před dvěma týdny probíhala ve třinácti pobočkách švýcarské banky Credit Suisse v Německu policejní razie. Úředníky k tomu vedly výsledky zkoumání dat, která německá spolková země před časem zakoupila.

Dieter Ondracek, šéf odborů německých daňových poradců

„Nákup těchto dat a drastický nárůst počtu lidí, kteří se sami přihlásili úřadům, spolu souvisí. Letos se dosud dobrovolně přihlásilo 25 000 osob, které dodatečně na daních zaplatí asi 1,5 miliardy eur. Výsledky jednotlivých vyšetřování přinesou dalších 500 milionů. Nákup dat tak nakonec vynese zhruba dvě miliardy eur.“

Rozjezd pro aféru s tajnými konty v zahraničních bankách znamenal před dvěma lety nákup CD s ukradenými údaji o několika tisících společnostech a osobách, jež své peníze před zdaněním skryly na lichtenštejnských kontech. Tehdy německá zpravodajská služba za disk zaplatila pět milionů eur (dnes 124 milionů korun). Mezi nejprominentnější oběti lichtenštejnské kauzy se zařadil bývalý šéf Deutsche Post Klaus Zumwinkel, který byl loni v Německu odsouzen k pokutě milion korun a podmínečnému dvouletému trestu.

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Spolková země Severní Porýní-Vestfálsko zakoupila v březnu za 2,5 milionu eur (dnes necelých 62 milionů korun) CD s údajnými záznamy o daňových únicích asi 1 100 německých občanů ve švýcarských bankách. Německá policie provedla na jeho základě v červenci rozsáhlou razii ve všech německých pobočkách švýcarské banky Credit Suisse, jejíž pracovníky z napomáhání těmto únikům podezírá.

Postup, kdy německá vláda nakoupila kradené nosiče, vyvolal v zemi debaty o morálnosti takového jednání a na čas ochladil vztahy s Lichtenštejnskem a Švýcarskem. Zároveň však přiměl tisíce Němců dobrovolně se nahlásit finančním úřadům a své peníze uložené na zahraničních kontech zdanit dodatečně.

Na německém CD byli i Češi

Disk, který Němci koupili, obsahoval mimo jiné data o cizincích včetně Čechů. Česká stání kasa z nich ale prospěch mít nebude. „CD neobsahovalo údaje, které by byly relevantní. My jsme dostali jen papírovou složku, která obsahovala jména čtyř osob, jejichž daňové povinnosti byly bernímu úřadu známy a byly v podstatě vyřešené,“ informoval vrchní ředitel české daňové správy Jan Knížek.