Ministerstvo zemědělství dostalo rekordní pokutu za neprůhledný tendr

Brno - Ministerstvo zemědělství bude muset zaplatit rekordní pokutu 1,8 milionu korun. Udělil mu ji Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby v tendrech na informační technologie. Zakázky z loňského roku v hodnotě půl miliardy korun získala bez otevřeného řízení společnost Telefónica O2. Ministerstvo pod vedením tehdejšího ministra v demisi Petra Gandaloviče smlouvy s ní podepsalo i přes dočasný zákaz úřadu.

Antimonopolní úřad se zaměřil na zakázky v dubnu 2009, a to na základě informací z médií. Pak 24. dubna zahájil správní řízení s ministerstvem a vydal předběžné opatření zakazující uzavření smluv. Téhož dne smlouvy podepsal zastupující ekonomický náměstek ministra Petr Kušnierz, údajně dříve, než ministerstvo faxem obdrželo rozhodnutí ÚOHS.

Ministerstvo rovnou uzavřelo smlouvu

V první zakázce šlo o integraci webových portálů, druhá se pak týkala systémové centralizace v rámci ministerstva. V obou případech ministerstvo nevyhlásilo otevřené výběrové řízení a rovnou uzavřelo smlouvu s Telefónikou O2, v případě zakázky na integraci portálů pak také ještě s firmou T-Soft. Vzhledem k tomu, že ministerstvo nakonec smlouvy uzavřelo, nemohl antimonopolní úřad zakázku zrušit. Uložil tedy pokutu, za zakázku na integraci portálů milion korun, ve druhém případě 800 tisíc.

Ministerský úřad prý takto postupoval proto, že obě zakázky navazují na podobné zakázky z minulosti a autorská práva, která patří dříve vybrané firmě, tedy Telefónice O2. To sice ÚOHS uznal, neznamená to ale podle něj, že by zakázku nemohl zajistit někdo jiný.

Antimonopolní úřad uvádí, že z dokumentace k zakázce nevyplynulo, že by zadavatel provedl jakékoliv šetření mezi dodavateli o možnosti realizace zakázky. Podmínky pro to, aby ministerstvo použilo neveřejný postup, tak podle předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje nebyly splněny. Zákon o veřejných zakázkách umožňuje řízení bez uveřejnění v případě, že požadovaný produkt je schopen poskytnout pouze jediný dodavatel. Ministerstvo v rozkladovém řízení podle Rafaje nepředložilo žádné nové důkazy v tomto smyslu.

Nejvyšší pokuta pro česká ministerstva vůbec

Ministerstvo zemědělství se nechtělo k rozhodnutí antimonopolního úřadu vyjadřovat. Jeho mluvčí Tereza Dvořáčková uvedla, že tak učiní až poté, co rozhodnutí obdrží písemně a seznámí se s jeho podrobnostmi.

Pokuta 1,8 milionu korun, kterou dnes resort zemědělství dostal, je dosud nejvyšší pravomocně uloženou sankcí pro některé z ministerstev. Absolutně nejvyšší pokuta za chyby ve veřejných zakázkách byla uložena v roce 2007 státnímu podniku v likvidaci Moravské naftové doly a činila pět milionů korun. Nepravomocně bylo třímilionovou částkou sankcionováno město Zlín.

Telefónica O2
Zdroj: ČT24
Vydáno pod