Maloobchod mírně ožil, zázraky se ale čekat nedají

Praha - Maloobchodní tržby povyskočily v červnu meziročně o 6,6 procenta po květnovém růstu o 3,1 procenta, a to bez sezonního očištění. Meziroční vývoj tržeb ovlivnil zejména výrazný růst prodeje motorových vozidel, navíc prodej nepotravinářského zboží byl nejvyšší od března 2009, uvádí Český statistický úřad. Za celý letošní rok nicméně odborníci přesto očekávají stagnaci či mírný pokles maloobchodních tržeb.

„Po očištění o sezonní vlivy, kalendářní a pracovní dny se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu v červnu zvýšily meziměsíčně reálně o 3,1 procenta a meziročně o 5,2 procenta,“ přibližuje úřad.

Největším dílem se na celkovém meziročním přírůstku tržeb bez očištění podílely při stejném počtu pracovních dní letos i loni tržby za prodej a opravy motorových vozidel. Jejich příspěvek k růstu představoval 5,6 procentního bodu.

Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily meziměsíčně reálně o 6,7 procenta a meziročně o 17 procent. Neočištěné tržby vzrostly meziročně o 18,7 procenta, za prodej motorových vozidel se zvýšily o 22,1 procenta a za opravy klesly o 0,5 procenta.

Maloobchod poznamená nezaměstnanost i škrty v rozpočtu

V červnu se český maloobchod sice vyvíjel dobře, v dalších měsících ale budou přitvrzovat negativní vlivy. Odborníci se shodují na tom, že tržby bude přiškrcovat i nadále vysoká nezaměstnanost. "Negativní dopad do
spotřeby domácností by měla přinést i nutná fiskální restrikce," podtrhl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Maloobchodníkům by se podle něj sice nemělo dařit tak špatně jako v minulém roce, celoročního růstu tržeb se však nejspíš nedočkají.

Vydáno pod