Průmysl v červnu přibrzdil, rostl jen o 9,7 procenta

Praha - Červen se v oblasti průmyslové výroby nesl v duchu zpomalení růstu. Ta meziročně vzrostla o 9,7 procenta po květnovém růstu o 16,9 procenta. V porovnání s předchozím měsícem byla po očištění od sezonních vlivů vyšší o 0,7 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 12,3 procenta, uvádí Český statistický úřad. V celém druhém čtvrtletí byla průmyslová produkce meziročně o 12,3 procenta vyšší. Produkce v českém stavebnictví pak v červnu meziročně klesla, konkrétně o 4,7 procenta po květnovém růstu o půl procenta. Může za to i dlouhá a tvrdá zima.

Na červnovém růstu průmyslu se podílela zejména výroba aut, přívěsů a návěsů, která byla vyšší o 17,3 procenta, výroba kovových konstrukcí, která vzrostla o 21,5 procenta, a výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení. Ta se zvýšila o 38,1 procenta. Naopak největší pokles produkce byl ve výrobě nábytku a potravinářských tovarů, a to o 13,2, respektive 2,2 procenta.

„Nacházíme se ve fázi, kdy průmysl dohání, co zameškal. Nyní se postupně vrací na původní úroveň,“ vysvětluje vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Jan Ernest.

Proti loňskému roku vzrostla hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích o 12,3 procenta, zakázky ze zahraničí byly vyšší o 6,4 procenta. Největší vliv na růst měla odvětví jako výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, výroba vozidel, přívěsů a návěsů a výroba základních kovů, hutní zpracování kovů. Pokles zakázek naopak vykázala výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení, která byla nižší o 39,6 procenta. Méně jich měly i obory výroby strojů a zařízení a chemických látek a přípravků.

Stavebnictví na sestupné vlně

Pokles se ovšem týkal produkce v českém stavebnictví, která v červnu meziročně klesla o 4,7 procenta.Počet zahájených bytů v rodinných domech klesl oproti loňsku o 19,2 procenta a počet zahájených bytů v bytových domech se snížil o 45,9 procenta. Stavebníci dokončili v rodinných domech meziročně o 18,3 procenta bytů méně a v bytových domech o 74,1 procenta méně, celkem bylo v červnu dokončeno 1 539 bytů.

Během prvního pololetí pak stavebnictví pokleslo o 12 procent. „Z části to bylo způsobené chladnou zimou, určitě to není jediný faktor, je to způsobeno i razantním poklesem stavebních zakázek,“ uvedla Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ.

Stavební úřady v červnu vydaly celkem 9 407 stavebních povolení. Na nové stavby jich vydaly 5 218, což bylo meziročně méně o 4,3 procenta. Na změny dokončených staveb vydaly úřady 4 189 povolení, meziročně o 9,2 procenta méně.

Evžen Korec, předseda představenstva Ekospol, o bytové poptávce:

„Zásadním způsobem se snížila poptávka a na trhu uspějí jen developeři, kteří jsou schopni nabídnout dobrý poměr ceny a kvality.“

Češi už si totiž pečlivě vybírají, do jaké nemovitosti investují. Například jen v Praze je skoro 2,5 tisíce neprodaných bytů. „Neprodejné jsou byty, které byly postaveny v době boomu, a to za mnohem vyšší stavební náklady. Ty teď poklesly cca o 15 procent oproti době boomu a tyto byty, které byly takto dostavěny a developeři je radikálně nezlevnili, zůstávají totálně neprodejné,“ dodává Korec.

V pozemním stavitelství se v červnu produkce meziročně snížila o 5,5 procenta, v inženýrském stavitelství klesla o 3,2 procenta. Proti květnu stavebnictví očištěné od sezonních vlivů kleslo o 0,4 procenta.